7 Temmuz 2023 tarihinde yurtdışından alınıp Türkiye'de kayıt ettirilmek istenen telefonların kayıt işleminin vergisi 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye çıkarken, bu dönemde yüzbinlerce kişi yurtdışından aldığı telefonlarını zamsız tutarla kayıt ettirebilmek için son ana kadar işlemlerini halletmek için çabalamışlardı. Fakat bu vatandaşların bir kısmı harc işlemini yaptıktan sonra IMEI'ini BTK'ya kayıt ettirmedikleri öğrenildi.

Durum böyleyken vatandaşlar telefonlarının IMEI kaydını sorgulattıklarında "IMEI kayıt bilgisi bulunamamaktadır" mesajı ile karşılaşmaya başladılar. Sorunu çözmek ve telefonlarını tekrardan kaydettirmek için 20 bin lira harç bedelini yatırmaları gerektiği bildirilen vatandaşların mağduriyeti için çözüm aranıyor.

MESAJLAR GİDİYOR

7 Temmuz'da yurtdışından yolcu beraberinde gelen telefonlarda IMEI kayıt ücreti 20 bin TL'ye yükselmişti. 6 bin 91 TL'den kayıt yaptırmak isteyenler o tarihte telefon harcı yatırıp işlemlerinin hallolduğunu düşünüyorlardı. Fakat bu kişilerden binlercesi o tarihte harç yatırmasına rağmen, telefonun IMEI'ini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda kayıt işlemlerinin yapılmadığı öğrenildi. Telefonlarını yurt içinde kullanmaları için 120 gün süresi olan vatandaşlara bugünlerde "Telefonunuzun IMEI kayıt bilgisi bulunamamaktadır" mesajları gitmeye başladığı öğrenildi.

Vatandaşlar temmuz ayında harcını yatırmış kişiler o tarihte yatırdıkları tutar geçerli sayılması ve bir defaya mahsus olarak kayıtlarının gerçekleşmesi için uğraşırken, Hazine Bakanlığı'nın ise bu ana kadar fikre sıcak bakmadığı ancak konuyla ilgili bir çalışma başlattıkları bildirildi.

Bakanlık, temmuz ayında harcını yatırıp telefonunu kayıt ettiremeyen kişilerin 6 bin 91 TL'lerini vergi dairelerinden geri alabileceklerini fakat yeniden 20 bin TL harç bedeli yatırmaları halinde telefonlarını kayıt ettirebileceklerini söylüyor.

IMEI KAYIT BİLGİSİ BULUNMAMAKTADIR HATASI NEDİR?

Mardin'de silahlı kavgada 3 kişi yaralandı! Mardin'de silahlı kavgada 3 kişi yaralandı!

Bazı kullanıcılar temmuz ayında 6 bin 91 TL'lik kayıt ücretlerini yatırsa bile cep telefonlarında sinyal verilerinin kaybolduğunu ve IMEI cep telefonu eşleştirme yapmak istediklerinde "IMEI kayıt bilgisi bulunmamaktadır" hatası aldıklarını bildirdiler.

Vergisini zamanında ödeyip yeniden 20 bin TL ödemek istemeyen cep telefonu kullanıcıları mağduriyetlerinin giderilmesi için sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaptı. Bazı kullanıcılar ise BTK'yı aradıktan sonra sorunlarının çözüldüğünü dile getirdiler. (haber global)

Editör: Haber Merkezi