2024 yılının başında vergiler, 2023 Ekim ayı sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır'a göre; emlak vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları, ve MTV ücretleri gibi vatandaşları yakından ilgilendiren vergiler yılbaşından sonra yaklaşık yüzde 60 oranında zam görecek.

2024'TE VERGİLERE NE KADAR ZAM GELECEK?

Her yıl ekim ayı sonunda, yerli üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasındaki artış, bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre hesaplanır ve izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını belirler.

Dışişleri: Türkiye, Gazze’ye en çok yardım yapan ülke Dışişleri: Türkiye, Gazze’ye en çok yardım yapan ülke

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım'da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında kesinleşecektir. Eylül sonunda Yİ-ÜFE düzeyi, gelecek yılın başından itibaren geçerli olacak yeniden değerleme oranının yaklaşık yüzde 60 olacağını gösteriyor. Bu nedenle, gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler, 2023'teki seviyelerinden biraz daha yüksek bir oranda artacak gibi görünmektedir.

"ERDOĞAN YETKİSİNİ KULLANMAZSA..."

Ekim ayında aylık üretici fiyat artışı yüzde 5'in üzerine çıkarsa, yeniden değerleme oranı da buna göre belirlenecek ve Cumhurbaşkanının yetki sahibi olduğu alanlarda gerekli düzenlemeleri yapmaması durumunda 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu artış oranında artırılacaktır.

Bu yüksek yeniden değerleme oranı ve vergi ile ceza artışları, 2023'teki yüksek enflasyonun dar ve sabit gelirli vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkisini 2024 yılına taşıma riskini taşımaktadır.(karar)

Editör: Haber Merkezi