AFAD'dan İran'daki Helikopter Kazasıyla İlgili Açıklama AFAD'dan İran'daki Helikopter Kazasıyla İlgili Açıklama

2050'de 19.4 Milyon Elektrikli Araç ile Türkiye'nin Büyük Dönüşümü

Temiz enerji alanında önemli adımlar atan Türkiye, 2050 yılına kadar büyük bir dönüşümü tamamlamayı hedefliyor. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından yayımlanan son rapora göre, bu dönüşümle birlikte yenilenebilir enerjinin üretimdeki payı yüzde 91'e, elektrikli araç stokunun payı ise yüzde 66'ya çıkacak.

Rapora göre, Türkiye'nin karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 32 azaltması, 2050 yılında ise bu oranın yüzde 68'e çıkma olasılığı bulunuyor. Yenilenebilir enerjinin 2050 yılına kadar üretimdeki payının yüzde 91'e çıkacağı ve depolama sistemlerinin 40 GW'a ulaşacağı öngörülüyor. Elektrikli araç stokunun ise 2050 yılında yüzde 66 paya sahip olması bekleniyor, bu da 19.4 milyon elektrikli araç demek.

İklim değişikliği projelerinin aralıksız devam ettiği bu süreçte Türkiye'nin net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşabilmesi için kömür kullanımını azaltarak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi öneriliyor. Rapora göre, 2035 yılına kadar kömür yakıtlı enerji santrallerinin büyük bir kısmı, 2040 yılına kadar ise tamamı kapatılacak.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin, Türkiye'nin net sıfır 2053 hedefinin önemine vurgu yaparak, "Yenilenebilir ve temiz enerjiye dayalı bir enerji sistemi ile bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu gösterdik. Türkiye'nin Karbonsuzlaşma Yolu: 2050 Net Sıfır raporu 2050 yılında yüzde 68 emisyon azaltımı sağlayabileceğimizi gösterdi" ifadelerini kullandı.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması, temiz enerjiye geçiş ve elektrikli araç kullanımının artması gibi hedeflerle Türkiye'nin 2050'ye doğru sürdürdüğü bu büyük dönüşüm, ulusal çapta ve iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.(haberglobal)

Editör: Haber Merkezi