Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından devleti temsil eden kuruluşlarının sorumluluğuna dair açılan davada dikkat çeken bir ara karar verildi. Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, belediye başkanlıkları ile Hatay Valiliği ve İskenderun Kaymakamlığı’na yönelik “sorumluluk” sebebiyle açılan tazminat davasında Hatay 3. İdare Mahkemesi, AFAD’da davaya dahil edilip, “hasım mevkisine alınmasına” karar verildi. 

Hatay İskenderun’da yaşayan dört çocuk babası M.T., 6 Şubat’ta meydana gelen depremde hayatını kaybetti. Ailenin avukatı Doğan Erkan; Cumhurbaşkanlığı, İçişleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye bakanlıkları, İskenderun Kaymakamlığı, Hatay Valiliği ve İskenderun Belediyesi aleyhine tazminat davası açtı.

Şırnak'ta Askeri Araç Kaza Geçirdi: 2 Asker Şehit 2 Asker Yaralı Şırnak'ta Askeri Araç Kaza Geçirdi: 2 Asker Şehit 2 Asker Yaralı

Verilen dilekçede, depremde yıkılan binaların yapı ruhsat/izinlerini yeterli zemin etüdü yapılmadan verilmesi, denetlememesi, arama kurtarma faaliyetlerine geciken idarelerin kusurlu olduğunu belirtirken “Devamlı depremlerin olduğu bir bölgede deprem, mücbir sebep olarak nitelendirilmemeli. Cumhurbaşkanlığı, bu deprem nedeniyle alınmayan tedbirlerden doğrudan sorumlu” denildi.

‘HASIM MEVKİİ’

Hatay 3. İdare Mahkemesi, söz konusu kurumların yanı sıra “AFAD’ın husumetiyle de inceleme yapılması” gerektiği gerekçesiyle kurumun da “hasım mevkisine alınmasına” oybirliğiyle karara varıldı.

Erkan, kararın değerlendirmesini şu ifadelerle yaptı:

“AFAD, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İçişleri Bakanlığı’na bağlandığından, illerde de valilik talimatıyla çalıştığından AFAD’ı temsil eden üst idarelere husumet yönlendirmiş, AFAD’ı ayrıca davalı yapmamıştık. Ancak Hatay İdare Mahkemesi, bir hukuk usulü inisiyatifi alarak AFAD’ı da davalı konuma almıştır. Böylece AFAD’ın da sorumluluğu değerlendirilecek ve yargılama konusu olacak. Umut verici bir gelişme. Her durumda, devleti temsil eden tüm bu idarelerin kusurları ve kusursuz sorumlulukları var. Vatandaşın maddi-manevi tüm zararlarını karşılamalılar. Sosyal devlet AKP ile tümüyle sönümlendiğinden mahkemelerde hak aramak durumunda kalıyoruz.” dedi. (cumhuriyet)

Editör: Haber Merkezi