ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mart ayında aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda ise yüzde 3,5 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Mehmet Şimşek : POS cihazları bakanlığın radarında Mehmet Şimşek : POS cihazları bakanlığın radarında

Piyasa beklentileri, mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 3,4 olması yönündeydi ancak TÜFE yüzde 3,5 artış gösterdi. Bu, eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan bir enflasyon oranı olarak kaydedildi.

Barınma endeksinde yüzde 0,4, benzin fiyatlarında ise yüzde 1,7'lik artış gözlendi. Bu artışlar, TÜFE'deki aylık artışın büyük bir kısmına katkıda bulundu. Enerji endeksi yüzde 1,1, gıda endeksi ise yüzde 0,1 arttı. Ulaşım fiyatlarında da yüzde 1,5'lik bir artış kaydedildi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise martta aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,8 arttı. Piyasa beklentileri, çekirdek TÜFE'nin martta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artması yönündeydi.

Kaynak: haber global