Günler Sonra Güneş'te Bir Patlama Daha Günler Sonra Güneş'te Bir Patlama Daha

Son zamanlarda kripto ekosisteminde ABD Senatörü Elizabeth Warren'ın kripto para tasarısıyla ilgili konuşmalar yapılıyor. Tasarı Bankacılık Komitesi üyesi diğer senatörlerden de destek alsa da kripto ekosistemi tasarıyı "teknolojik ilerlemeye saldırı" olarak yorumluyor. Gate.io Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez, konuyla ilgili değerlendirmelerini şöyle paylaştı: "Elizabeth Warren'ın teklifi kripto ekosistemi üzerinde kısa süreli bir şok etkisi yarattı. Ancak Warren'ın sunduğu veya desteklediği 330 yasa tasarısından yalnızca 11'i piyasaya sürüldü. 11 yıllık senatörlük tarihi." Kanun haline geldi. "Bu kararlılık meseleyi soğutmaya yetti" dedi.

2023'ün son haftalarında, ABD Senatörü Elizabeth Warren'ın dijital varlık aklamayı önleme (AML) tasarısı, kripto para ekosisteminin gündeminde ön sıralara yükseldi. Daha önce büyük teknoloji şirketlerine yönelik sert eleştirileriyle tanınan Warren'a göre tasarı; Amaç, kripto para birimlerinin kara para aklama, fidye yazılımı saldırıları, yaptırımlardan kaçınma ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suç faaliyetlerinde kullanılmasını önlemektir. Kripto şirketlerini, madencileri ve cüzdanları Banka Gizlilik Yasası kapsamında finansal kurumlar olarak sınıflandırmayı ve katı raporlama gereklilikleri getirmeyi amaçlayan tasarı, 11 Aralık'ta üçü komite bankacılığından olmak üzere diğer 5 senatörden destek aldı. Bazıları tasarıyı 2023'te "teknolojik ilerlemeye doğrudan saldırı" olarak nitelendirdi ve \" şeklinde yorumladı.

Kafkas Sönmez, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler ve Warren gibi bürokratların yılın başından bu yana ABD'deki kripto ekosistemine yönelik baskıcı tutumunun ülkedeki kripto para kaçakçılığına da yansıdığını söyledi, Kafkas Sönmez şunları söyledi: a16z'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri her alanda inovasyonda öncü olmayı başardı." 2018-2019'da küresel kripto para web sitesi trafiğinin %22'si ABD'den gelirken, bu rakam 2021-22'de %15'e düştü. Kripto para geliştiricileri %10 kaybetti. "Kripto ekosistemi, Warren'ın tasarısını kara para aklamanın önlenmesi açısından önemli görse de, tasarının Amerika'nın özgürlükçü değerleriyle uyumsuz olduğuna inanıyor" dedi.

KRİPTO PARA KULLANICILARININ SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Küresel otoritelerin blockchain ve Web3 gibi teknolojileri “odadaki fil” yaklaşımıyla değerlendirmeyi bırakması gerektiğini vurgulayan Sönmez, şunları söyledi: “Kripto para birimleri ve blockchain artık hayatımızda, gerçek ve birçok kişi tarafından kullanılıyor. Kripto para birimi kullanıcılarının sayısı 2020'den bu yana arttı.” Geçmişte en az çift haneli büyüme gösterdiğini ortaya koyuyor. Öte yandan blockchain analizi alanında çalışan TRM Labs'ın 16 Aralık'ta yayınladığı rapor, kripto para piyasalarındaki hack olaylarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %50 azaldığını gösterdi. 2022 yılında kripto para hackleme olaylarında yaklaşık 4 milyar dolar kaybedilirken, bu rakam 2023'te sadece 1,7 milyar dolar olarak ölçüldü. "Bu gelişmeler, kripto para birimlerinin kötüye kullanılabilecek bir araç olduğu yönündeki yanlış algıyı ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor" dedi.

Kaynak: haberler.com