İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen sekizinci duruşmada sanıklar hazır bulunmasa da avukatları hazır bulundu.

Hakim, Jacob Ortell Kingston, Leon Termendzhyan ve Sezgin Baran Korkmaz hakkında yazılan yabancı istinabe mektuplarına (yardım amaçlı) verilen yanıtın, duruşmanın ABD'de görülmesi nedeniyle herhangi bir işlem yapılamayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Sanıklar Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston, Sally Kingston ve Lev Dermen'e (Leon Termendzhyan) karşı Türk adli makamları tarafından soruşturulan tüm suçlar hakkında, beyanda bulunup bulunmadıkları, mal varlıkları ve banka hesaplarının dondurulup dondurulmadığı hakkında bilgi verin.

Kasıtlı transferlerin kanıtlanmasının yanı sıra, Sezgin Baran Korkmaz'a yasa dışı faiz transferi veya transfer yapıldığını gösteren iş kayıtları, hesap hareketleri gibi belgelerin onaylı kopyalarının temini, Korkmaz ve Jacob Kingston'ın sorgulanması amacıyla yardım istendiği hatırlatıldı.


"CEZAİ TAKİBATLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİYE NEDEN OLUR"

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen mektupta, 8-13 Şubat ile 12 Mayıs 2023 tarihleri ​​arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin yetkili makamı olan Uluslararası İlişkiler Ofisi'nden hukuki yardım talepleri alındığı belirtiliyor.

Mektupta, bu taleplerin Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden cezai işlemlerle ilgili olduğunu unutmayın." ifadeleri yer alıyor.

Dolayısıyla bu süre zarfında Sözleşme'nin 26/b maddesi uygulanacaktır. 39. ve 39. maddeler uyarınca özür dileriz ve bu tür taleplerin yerine getirilmesini erteler veya geciktiririz. Çünkü bu tür bir uyum/uygulamanın ABD'de devam eden cezai süreci üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.

Türk makamlarının talep edilen yardıma olan ihtiyacı konusunda hassasiyetimizi ifade etmek isteriz ve Adalet Bakanlığı'nın bu talepleri en kısa sürede yerine getirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtmek isteriz. İlgili gelişmeler hakkında sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz, ancak talep edilen yardıma Türk makamlarının artık ihtiyaç duymaması durumunda lütfen istediğiniz zaman bizi bilgilendirin. "Türkiye'nin yıllar içinde ceza adaleti konularında ABD'ye sağladığı yardımdan çok memnunuz ve bu işbirlikçi ilişkinin devam etmesini her zaman umuyoruz."

"TEDBİRLER KALDIRILSIN"

Sanık Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger ise şunları söyledi: "Bilgi vermiyorlar, 'ABD'den yanıt aldık, duruşmayı yapacağız' diyorlar.

"Ya beraat edecek ya da hüküm giyecek. Eğer beraat ederse bizim için hiçbir sorun kalmayacak. Eğer suçlu bulunurlarsa orada veya burada aynı suçtan dolayı ceza verilmeyecek. Mahkemelerindeki dosya ABD'deki dosyanın kopyası ve aslında ABD'nin vereceği karara göre önlem alıyorlar.

Kaçan ya da kaçan para yok. Müşterilerimin işletmeleri yaşayan, nefes alan işletmelerdir. Bunları etkileyen tedbirlerin kaldırılması gerekiyor. "ABD'deki davanın sonucunu beklememizi istiyoruz" dedi.

"KORKMAZ ABD'DE TAHLİYE EDİLDİ, YURT DIŞI YASAĞI VAR "

Korkmaz'ın avukatlarından Ahmet Susoy, "Müvekkil ABD'de gözaltındayken yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı. 28 Nisan'da duruşması olacak."

Yurt dışı yasağı kalkarsa Türkiye'ye dönecek. Tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz. İşletmelere ve kişisel mallara yönelik tedbirlerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

"DİĞER ŞİRKETLER DE TEDBİRLERİN KALDIRILMASINI TALEP ETTİLER"

Heksagon Mühendislik ve Tasarım AŞ'nin Malen sorumlusu avukatı Murat Hızal, şirkete karşı tedbirlerin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu şirket yurt dışında faaliyet gösteren bir şirket. Tedbirler devam ettiği sürece şirket iş yapamaz.

Teminat mektubu kullanamazlar. Bu nedenle şirketin faaliyetlerinde zorluklar yaşanmaktadır. Tedbirin iptalini talep ediyoruz.'' dedi.

Muhalefet avukatları, şirketler ve sanıklar üzerindeki ihtiyati tedbirlerin ve adli kontrolün iptalini talep etti.

"SAVUNMALARIN ALINMASI İÇİN MAHKEME HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMAYACAK"

Mahkeme, ABD'de bulunan Jacob Ortell Kingston, Leon Termendzhyan ve Sezgin Baran Korkmaz'ın savunmalarına ilişkin karar talep etmesine rağmen, bu kişilerin cevap mektubu dikkate alınarak bu aşamada savunmaların ilerletilmesine yönelik herhangi bir tedbir alınmamasına karar verildi.

ABD'de yapılan testlerden dolayı talepler karşılanamadı.

Mahkeme, bu sanıklar hakkındaki yargılamanın tamamlanıp tamamlanmadığının Adalet Bakanlığı Dışişleri ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne yazı ile bildirilmesine karar vererek, haklarındaki yakalama emirlerinin devamına karar verdi. Duruşma 3 Ekim'e ertelendi.

Çanakkale'de CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez'in Ardından Tören Düzenlendi Çanakkale'de CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Levent İrez'in Ardından Tören Düzenlendi

İDDİANAME

İddia makamı, MASAK'ın 28 Eylül 2020'de savcılığa analiz raporu gönderdiğini, raporda şüphelilerden Sezgin Baran Korkmaz'ın çevresindeki kişilerle birlikte hareket ederek hastaları transfer ettiğini belirtiyor.

Amerika'daki iş bağlantıları, oluşturdukları veya çok sayıda bankacılık işlemine izin verdikleri kurumsal hesaplar. 17 Mayıs 2021'de görülen ilk duruşmada Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki tutuklama kararı kaldırılarak, gıyabında tutuklama kararı çıkarıldı.

Sanık Kamil Feridun Özkaraman, tutuklu sanıklar Sezgin Baran Korkmaz, Alptekin Yılmaz, Olessia Zoubkova, tutuksuz sanıklar Ayşe Nil Yılmaz, Bereket Öner ve Ziyaattin Bartik'i "satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya ayrıca hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemek" suçlarından yargılandılar.

"Tüketim" suçundan 3 yıl 7 yıl 6 ay hapis cezası.

Tutuklu sanıklar Jacob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan (Lev Aslan Dermen), "Yurt dışında işlenen bir suçtan kaynaklanan malvarlığını, gayri meşru kaynağını gizlemek veya meşru yollarla elde edildiğine dair inanç oluşturmak amacıyla ele geçirmek veya çeşitli işlemlere tabi tutmak" suçundan yargılandı."

Hakkında ayrı ayrı 4 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası verilmesi isteniyor. Tutuklanmayan sanık Doğa Doğan'ın "suç gelirlerini aklama suçuna ortaklık" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istiyoruz.

Kaynak: karar