Alman Futbol Federasyonu'nun (DfB), 70 yılı aşkın süredir Adidas ile devam eden forma sponsorluğunu sonlandırarak Nike ile anlaşma yapması Almanya'da geniş yankı buldu. DfB'nin, uzun süredir devam eden Adidas ile olan ortaklığını sona erdirerek Amerikan markası Nike ile anlaşması, siyasetçiler tarafından eleştirildi.

DfB'nin açıklamasına göre, 2027 yılında sona erecek olan Adidas ile olan sözleşmenin ardından 2034'e kadar Nike ile anlaşma yapıldı. Nike'ın, Alman Milli Takımları'nın tedarikçisi olacağı ve Alman futbolunu destekleyeceği belirtildi.

Adidas'ın yıllık 50 milyon euro ödediği sponsorluk anlaşmasının aksine, Nike'ın 2027'den itibaren yedi yıl boyunca DfB'ye senede 100 milyon eurodan fazla ödeme yapacağı aktarıldı.

Olympiakos Barcelona'yı Parkeden Sildi Olympiakos Barcelona'yı Parkeden Sildi

Bu karar Alman siyasetinde de tepkilere yol açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un dışında, siyasetçiler DfB'nin kararını eleştirdi. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Adidas'ın milli takım forması ile özdeşleştiğini belirterek bu kararı sorguladı. Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Adidas'ın milli takım formasından çekilmesini yanlış bulduğunu ifade ederken, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ve CSU Genel Başkanı Markus Söder de DfB'nin kararını vatanseverlikten uzak ve anlaşılamaz olarak nitelendirdiler.

Sol Parti'li Thüringen eyaletinin başbakanı Bodo Ramelow ise, paranın her şeyi belirlediğini ve bu durumun canını sıktığını dile getirerek, yerel ürünlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

DfB'nin Adidas'tan Nike'a geçişi, Almanya'da hem siyasi hem de toplumsal bir tartışma başlatırken, Adidas'ın Alman futbolu ile olan tarihi bağının bir Amerikan markası ile değiştirilmesi Almanya genelinde endişe yarattı

Kaynak: gazete duvar