Altın Fiyatları Yükselişe Geçti Altın Fiyatları Yükselişe Geçti

Herkes, dünyadaki en değerli madenin altın ya da elmas olduğunu düşünür. Öyle ki altın için ilk yüzyıllardan bu yana devletler arasında çeşitli savaşlar verilmiş ve altını olanlar daha güçlü olarak görülmüş. Ancak altını geride bırakacak yeni bir maden daha ortaya çıktı. Öyle ki bu maden altından 10 kat daha değerli...

ONS FİYATI 10 BİN 300 DOLAR

Dünya üzerinde bulunan en değerli madenlerin başında rodyum geliyor. Altının ons fiyatı 1850 dolar civarında olurken, rodyumun ons fiyatı ise şuan 10 bin 300 dolardan fazla.

ÇOK YÖNLÜ BİR MADDE

Rodyum, oksijen ile kolaylıkla reaksiyona girmediği için kıymeti artmaktadır. Bu özelliği, korozyona ve oksidasyona karşı dayanıklı katalizör olarak kullanılmasına neden oluyor.

Aynı zamanda, sertliği ve 1965 santigrat gibi yüksek bir erime noktası olması, rodyumu; platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubundaki metaller arasında koyuyor.

Su ve hava sıcaklıklarına dayanma özelliği ve asitlerin karşısında gösterdiği direnci ise rodyumun araba, uçak, elektrik kontakları ve yüksek sıcaklık termokupl ile direnç tellerinde kullanılmasını sağlar. Bu ise rodyumun çok yönlü bir madde olduğunun göstergesidir.

YAKLAŞIK 3 BİN TONLUK REZERVE SAHİP

Nadir bulunan madenler arasında yer alan rodyum, genel olarak Güney Afrika ile Rusya gibi ülkelerde üretiliyor. Aynı zamanda, bakır ve nikel cevherlerinin rafinesi esnasında yan ürün olarak da ortaya çıkabiliyor. Dünyada yıl içinde ortalama 16 ton rodyum üretimi yapılmaktadır. Fakat rezervlerin yaklaşık 3 bin ton olduğu düşünülüyor.(Karar)

Editör: Haber Merkezi