Fed Faiz Kararı Sonrası Dolar ve Altın Piyasasında Neler Bekleniyor Fed Faiz Kararı Sonrası Dolar ve Altın Piyasasında Neler Bekleniyor

Kur korumalı mevduat hesabına ilişkin önemli bir karar alındı. Sonuç olarak TL'ye çevrilen yeni KKM hesaplarının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren açılamayacağı, TL'ye çevrilen mevcut KKM hesaplarının ise dönem sonunda yenilenmeyeceği öğrenildi.

Merkez Bankası resmi faiz oranlarını artırmaya başlayınca kur korumalı mevduat hesaplarındaki tutar her hafta erimeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgiye göre, kur korumalı mevduat ve katılma hesapları geçtiğimiz hafta 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye geriledi.

KKM HESAPLARI 20 ARALIK 2021'DE UYGULANMAYA BAŞLANMIŞTI

20 Aralık 2021'de Nureddin Nebati'nin Kur Koruma Mevduatları (KKM), Hazine ve Maliye Bakanı olduğu açıklandı. Bu sistemde kişilerin kur mevduatlarını bozdurması veya mevcut TL mevduatlarını çeşitli vadelerde KKM hesabına aktarması durumunda, TL mevduatlar hesap açılış tarihindeki TCMB döviz kuru üzerinden dövize sabitleniyordu.

Başlangıçta TL mevduatlardaki kur farkları Hazine tarafından bütçeden ödenirken, yabancı para mevduatlardaki kur farkları Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Daha sonra çıkarılan kanunla her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanacağı belirlendi.

Kaynak: HÜRRiYET