İktisatçı ve eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Profesör Doktor Şenol Babuşçu, yerel seçimlerden önce ocak ayında asgari ücrete, emekliye, memura çok yüklü bir zam yapılacağını, zam oranının ise en az yüzde 50 olacağı haberini verdi.

"KREDİ FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ, VATANDAŞI RAHATSIZ EDİYOR"

Politika faizi arttıkça bankaların uyguladığı kredi faizleri ve mevduat faizleri de arttığını belirten Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şunları söyledi:

"Gerek mevduat gerekir ise kredi faizlerindeki yükseliş tüketiciyi yani vatandaşları rahatsız ediyor. Sadece kişilerin değil işletmelerin de maliyetleri etki altında.

İşletmeler ile alakalı bir diğer konu da POS cihazlarından kesilen komisyonlar. Biz kredi kartı ile alışveriş yaptığımız zaman bunu bir ay sonra ki ödeme zamanında parayı ödüyoruz ancak bankalar işletmelere aynı gün bu parayı ödüyor.

Bu süre içerisindeki faizi banka üstlüne almaz ise bu POS kullanan işletmelere yansıyor. Bugüne kadar da yansıtıyordu ama politika faizi düşük olduğundan bu kadar hissedilmiyordu."

AKARYAKIT FİYATLARINA ZAM YAPILACAK MI?

Konuya dair açıklamalarını aktaran Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Burada suçlu arıyorsak bankalar suçlu değil. Bankalar sistemin getirdiğini yapıyor. Eğer bankalara 'Komisyon uygulama' derseniz, 'POS kullandırmıyoruz' diyecekler. Sistemin işleyebilmesi adına akaryakıt fiyatlarının düzeltilmesi, kar marjlarının arttırılması gerekiyor. Yine bu bedeli vatandaş öder" diye konuşma yaptı.

TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı

Enflasyonun düşüşe geçeceği tarih ile ilgili tahmin ettiklerini aktaran Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Bilin ki TÜİK'in açıkladığının en az iki katı gerçek enflasyondur. TÜİK bilgilerine göre sene sonu açıklanıcak olan enflasyon yüzde 75'in üzerinde olacak. Seçimi düşünerek atılan yavaş adımlarla enflasyon düşmeyecek. Enflasyon haziran 2024 sonrasında düşüşe geçecek" dedi.

EN AZ YÜZDE 50 ZAM YAPILACAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Sabır" sözlerini hatırlatan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şöyle konuştu:

"Mart ayında yerel seçimler sonuçlanacak sonra nisan ayında acil ve sert önlemler almaya başlayacaklar. Bu önlemlerin sonuçlarının görülmesi de üç ay sürer. Bu yüzden haziran-temmuz gibi enflasyon düşüşte olacaktır.

Yurttaş üç ay daha sabredecek. Üç ay sonra ocak ayında asgari ücrete, emekliye, memura çok yüklü bir zam yapılacak. En az yüzde 50 zam yapılır diye tahmin ediyorum. Bu yurttaşı iki ay rahat ettirir. Temmuz 2024 ve ocak 2025'te çok az zam yapılır belkide hiç yapılmayabilir."

AKARYAKIT İSTASYONLARI KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Faizlerin artmasıyla POS cihazlarındaki komisyonların artması akaryakıt istasyonu işletmecilerini isyan ettirdi.

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, akaryakıt harcamalarında ödenen banka komisyonlarının bayiye kalıcak olan brüt kar marjının yüzde 4,3 olduğunu, bu yüzdeliğin yüzde 3'ünün bankaya komisyon olarak ödendiğini bildirdi.

Akaryakıt fiyatlarının yeniden düzenlenmesini talep eden sendika, açıklamalarında, "Ya Kar marjlarımız artırılacak ya Bankalar POS oranlarını düzeltecek ya da İstasyonumuz kapanacak" ifadelerini kullandı.(karar)

Editör: Haber Merkezi