Yeni yılda geçerli olmak üzere belirlenen asgari ücret, 17 bin 2 lira olarak açıklandı ve bu miktar sosyal medya platformlarında geniş yankı uyandırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yüzde 49'luk artışı duyurmasının ardından, "2 lira" ifadesi TrendTopic listesine girdi.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, asgari ücretin küsuratlı olarak belirlenmesinde mantıklı bir sebep bulunuyor.

Ücret ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan prim ödemeleri günlük asgari ücret üzerinden hesaplandığı için bu durum ortaya çıkıyor. Günlük asgari ücret, 30 ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplanıyor.

Bu nedenle asgari ücret, günlük olarak belirleniyor ve küsuratın kesin bir sayıyı vermesi için brüt ve net asgari ücret küsuratlı olabiliyor.

Örneğin, brüt asgari ücret 20.000 TL olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 gibi uzayan bir sayı olacaktı.

Akaryakıt fiyatları arttı ve düştü! Gece boyunca tabela 3 kez değişti! Akaryakıt fiyatları arttı ve düştü! Gece boyunca tabela 3 kez değişti!

Ancak 20.002,50 TL'nin 30'a bölünmesiyle günlük asgari ücret 666,75 TL olarak belirlenmiş oluyor. Bu sistem, yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemelerin günlük ücret üzerinden hesaplanmasını sağlıyor.

Kaynak: cumhuriyet