İYİ Parti'de Yeni Başkanlık Divanı Açıklandı İYİ Parti'de Yeni Başkanlık Divanı Açıklandı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi davası nedeniyle tutuklanan ve 14 Mayıs'ta Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen avukat Can Atalay'ın hak ihlaline ilişkin iki kez karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Can Atalay'ın avukatları, 21 Aralık'ta yürütmenin durdurulması ve tahliye kararı verilmesini talep etti. Mahkemenin ara dönemde herhangi bir işlem yapmaması üzerine avukatlar Fikret İlkiz, Deniz Özen ve Akçay Taşçı bir kez daha müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

'VERİLECEK KARAR TATİL GÜNÜNE DENK GETİRİLİYOR'

"İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu dilekçeyi hazırlayana kadar başvurumuzla ilgili herhangi bir karar vermedi. Yani karar verme ihtiyacını bile hissetmedi. 22 Aralık 2023 Cuma günü herhangi bir karar çıkmadı. 23 ve 24 Aralık zaten resmi tatil ve mahkemeler kapalı! Tatil kimin için? "Yabancılara" başlıklı dilekçe şöyle devam etti:

"İçeride bulunan Milletvekili Can Atalay halen tutuklu ve tutukludur... Ancak Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması kararından kaygılı. Tutukluluğunun sona erdirilmesi ve cezaevinden çıkarılması kararının da bayramlara denk gelmesi nasıl bir yargı yetkisinin ürünü acaba?

'YENİ HİÇBİR ŞEY SÖYLEMEYECEĞİZ'

22 Aralık 2023'te bile karar alınamayan 13. İstanbul Kongresi. Ağır ceza mahkemesine kısa bir talepte bulunarak kararın yerine getirilmesini istedik. Mahkemeden bu talebe güvenmemesini istiyoruz. Belki faydalı olacaktır.

Bu uygulamada yeni bir şey söylemeyeceğiz. Ama yine de hukuka bağlılığımız nedeniyle uyguluyoruz. Belki de boşuna gibi görünen çabalarımıza bir yenisini daha eklemiş olacağız. Bu sefer detaylı yazacağız. Çünkü İstanbul 13 numara. Ağır Ceza Mahkemesi, kısa kararları uygulamamakta veya kısa başvurularda yapılan talepleri değerlendirmemektedir.

Hiç beklemeden, bir saat, bir dakika, bir gün, hatta bir hafta beklemeden saat 25.10'da Anayasa Mahkemesi'nden. Hem 2023 hem de 21.12.203 tarihli kararların “derhal” ve “derhal” uygulanması gerekirdi. Neden? Daha uzun yazalım, belki etkisi olur. Belki Anayasa Mahkemesi'nin kararı uygulanacaktır."

NE OLMUŞTU?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi davasında Osman Kavala ile birlikte yargılanan sekiz sanıktan biriydi. İstanbul13. 26 Nisan 2022'de Gezi davasında Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala'yı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, aralarında Can Atalay'ın da bulunduğu yedi sanığa ise patlamaya teşebbüs suçundan 18 yıl hapis cezası verdi.

Can Atalay cezaevindeyken 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yargılamanın ertelenmesi ve serbest bırakılması talebini yasama dokunulmazlığından yararlandığı gerekçesiyle reddetti. Daire ayrıca 28 Eylül 2023'te Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader ve Tayfun Kahraman'ın cezasını da onadı.

12 Ekim'de Anayasa Mahkemesi, bir üyenin dosyayı hazırlayamayacağını söylemesi nedeniyle Atalay'ın bireysel davasını erteledi.

Kaynak: karar