Yarından itibaren Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkedeki yaklaşık 400 milyon seçmen, 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandık başına gidecek. Bu seçimler, Birliğin yeni yönetimini belirlemek için yapılacak.

Gazze'de ölenlerin sayısı 38 bin 345'e çıktı Gazze'de ölenlerin sayısı 38 bin 345'e çıktı

Avrupa Parlamentosu (AP), AB kurumları arasında doğrudan halk tarafından seçilen tek organ olma özelliğini taşıyor ve bu seçimlerde yeni üyeler belirlenecek. 1979'dan bu yana düzenlenen AP seçimlerinin 10'uncusu birçok "ilk"i içeriyor.

İngiltere'nin yokluğunda gerçekleşecek bu seçim, Brexit sonrası İngiliz vekillerin AP'den ayrılmasının ardından gerçekleşecek ilk seçim olacak. 705 olan milletvekili sayısı, kalan üye ülkelerin nüfuslarına göre yeniden dağıtıldığı için bu seçimde ilk kez 720 milletvekili seçilecek.

Bazı ülkelerde oy verme yaşının düşürülmesi nedeniyle 18 yaşından küçük seçmenler de ilk kez oy kullanacak. Almanya, Avusturya, Belçika, Malta'da 16, Yunanistan'da 17 yaşındakiler AB'nin geleceğinde söz sahibi olacak.

Seçimler farklı günlerde yapılacak ve her ülke nüfusuna göre milletvekili çıkaracak. Seçimin başlangıcı, 6 Haziran'da Hollanda'da yapılacak. Ardından İrlanda, Çekya, Estonya, İtalya, Malta, Slovakya, Letonya ve diğer ülkelerde seçimler gerçekleşecek. Sonuçlar, 9 Haziran akşamı, tüm üye ülkelerde sandıkların kapanmasının ardından açıklanacak.

Kaynak: Karar