Amazon bölgesinin açıklarında, Batı Afrika'dan geldikleri düşünülen bir teknede 9 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Euronews'e göre, Mali ve Moritanya'dan Avrupa'ya yönelen göçmenlerin naaşları, Para eyaletinin açıklarında balıkçılar tarafından bulundu. Yetkililer, 17 Ocak'ta Moritanya'dan ayrıldığı tahmin edilen 12 metrelik teknenin içinde 25 yağmurluk ve 27 cep telefonu bulunduğunu belirtti. Bu durum, asıl yolcu sayısının daha yüksek olduğunu gösteriyor ve teknenin İspanya'nın Kanarya Adaları üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) giriş yapmayı planlayan Batı Afrikalı göçmenleri taşıdığı düşünülüyor.

BM Mülteci Ajansı, Kızıl Haç ve Uluslararası Göç Örgütü gibi kurtarma grupları ile birlikte Brezilya polisi, donanması ve sivil savunma ekipleri, ölen göçmenler için bir tören düzenleyerek defnettikleri belirtildi.

İspanya İçişleri Bakanlığı'na göre, bu yıl Afrika'nın kuzeybatı kıyılarından AB'ye geçmeye çalışan göçmen sayısında yüzde 500'lük bir artış yaşandı. Çoğunluğu Moritanya'dan yola çıkan bu kişiler, güçlü Atlantik rüzgarları nedeniyle oldukça tehlikeli olan bu yolculuk sırasında yakıt sorunuyla karşılaşıyor ve tekneleri rotalarından çıkarak aylarca sürükleniyor. Bu durum, göçmenlerin genellikle susuzluk ve açlık nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Amerikalı öğrencilerden Gazze için açlık grevi Amerikalı öğrencilerden Gazze için açlık grevi

İspanyol bakanlığı verilerine göre, bu yıl şimdiye kadar 14 binden fazla Afrikalı göçmen Kanarya Adaları'na ulaştı. Şubat ayında AB ve Moritanya arasında, insan kaçakçılığını önlemek ve göçmen teknelerini caydırmak amacıyla 210 milyon euro'luk bir anlaşma imzalandı.

Kaynak: SÖZCÜ