Bilim İnsanlarından Sigara Araştırması: Yeni Olumsuz Etki Keşfedildi Bilim İnsanlarından Sigara Araştırması: Yeni Olumsuz Etki Keşfedildi

ABD Ulusal Uzay Ajansı NASA, Dünya dışında yeni yerleşim alanının Ay olduğunu belirtti. 2040 senesini işaret eden NASA, insanlığın Ay'da inşa edilebilecek evlerde yaşayacağını bildirdi. Ay’a gitmeye yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ederken astronotların uzun zamanlı konaklamasını sağlanacak 3D yazıcı ile evler inşa edilmeye başlandığı bildirildi.

NASA EV İNŞASINA BAŞLADI

İnsanlık artık yaşamını dünyadan uzaya taşımakta kararlı. Ev inşası durumuda Austin merkezli 3D baskı şirketi ICON ile işbirliğiyle yeni ev inşası başlayacak. Ev yapılırken ham madde olarak Ay toprağı kullanmayı düşünen NASA, hazırlanan proje için ICON’a 57 milyon dolarlık finansman temin etti.

Ev inşasında kullanılan malzemelerin ay yüzeyinin temin edilebilmesi için çalışmalar sürerken fiziksel koşulların zorluğu, projeyi daha zor bir hale getiriyor. ICON'un 3D yazıcısının uzay koşullarında nasıl çalışıcağını bilmeyen NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde projenin testini yapacak.

FAYANSINDAN KAPISINA KADAR HER ŞEYİ BULUNUYOR

NASA'nın gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda ev inşasında insanları nasıl rahat edebileceklerine dair her detayın düşünüldüğü bildirdi. Projede yer alan kapıdan fayansa mobilyadan dolaplara kadar her ince detay düşünülmüş. Bunların dışında projenin başarılı olabilmesi için astronotların Ay'a güvenli bir şekilde gönderilmesi gerekiyor.

NASA'nın Artemis programı çerçevesinde düşünülen Artemis 2 görevi, 2024 senesinde astronotları Ay yörüngesine göndermeyi planlıyor. Artemis 3 görevinde ise 2025 ya da 2026 senelerin SpaceX'in Starship aracıyla Ay'ın yüzeyine güvenli iniş yaparak insanları yerleştirmesi hedefleniyor. (karar)

Editör: Haber Merkezi