Azerbaycan, ABD'nin Açıklamalarına Tepki Gösterdi ve Görüşmeye Katılmama Kararı Aldı

Azerbaycan, ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien'ın Bakü yönetimine yönelik açıklamalarının ardından 20 Kasım'da Ermenistan ile Washington'da yapılması planlanan dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeye katılmama kararı aldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, James O'Brien'ın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumda yaptığı açıklamaların tek taraflı, önyargılı, asılsız ve kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, O'Brien'ın Azerbaycan'a yönelik suçlamalarının asılsız olduğu vurgulanarak, ABD'nin bölge dışı bir ülke olarak açıklamalarıyla bölge ülkelerinin ulaşım güvenliği çabalarını baltaladığı ifade edildi.

Azerbaycan, O'Brien'ın "Azerbaycan'ın güç kullanması güveni sarstı ve Bakü'nün Ermenistan'la kapsamlı barışa sadık kalması konusunda şüpheler uyandırdı" sözlerine, ülkenin 30 yıldır devam eden saldırı ve güç kullanımının mağduru olduğunu göz önüne alarak tepki gösterdi. ABD'nin bu tür tek taraflı yaklaşımının arabuluculuk rolünü zayıflatabileceği ve buna bağlı olarak Azerbaycan'ın, 20 Kasım 2023'teki Ermenistan ile dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeye katılmama kararı aldığı açıklandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "ABD'nin Azerbaycan'a üst düzey ziyaret yapması ihtimalini uygun görmüyoruz" ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda, Azerbaycan'ın uluslararası hukukun normları ve ilkelerine bağlı kalacağı ve ulusal çıkarlarına aykırı olan olumsuz adımlara karşı kararlılıkla ve yeterli bir şekilde karşılık vereceği belirtildi.

Nijerya'nın Enugu Eyaletinde Silahlı Saldırı: 10 Ölü Nijerya'nın Enugu Eyaletinde Silahlı Saldırı: 10 Ölü

James O'Brien'ın 1992 tarihli Özgürlük Destek Yasası'nın 907. maddesi hakkındaki açıklamalarına da değinilen açıklamada, bu yasanın Azerbaycan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunma hakkını güvence altına aldığı vurgulandı. O'Brien'ın "907. madde"ye ilişkin açıklamalarının Azerbaycan'ın meşru haklarına saygısızlık olduğu belirtilerek, ABD'nin Azerbaycan ile ikili ilişkilerini değerlendirme ve normalleştirme sürecine olumsuz etkide bulunabileceği ifade edildi.(Haberler.com)

Editör: Haber Merkezi