Mecliste yeni dönemin başlamasıyla beraber başta emekli maaşları olacak şekilde sosyal güvenlik alanında yapılacak pek çok güncelleme, Meclis'in gündemine taşınacak.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberinde konuyla ilgili "Meclis’e gelmesi beklenen güncelleme ile Bağ-Kur’luların prim gün sayısı SSK’lılarla eşit hale getirilecek; 9 bin günden, 7 bin 200 güne azaltılacak. Nitekim mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafın prim ödeme gün sayısını 7 bin 200’e indireceklerini açıklamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürüleceğini yineledi" ifadeleri yer aldı. Peki, hangi Bağkurlular bu hakkı kullanabilecek?

Gaziantep'te Çıkan Silahlı Kavga Sonucu 5 Kişi Yaralandı Gaziantep'te Çıkan Silahlı Kavga Sonucu 5 Kişi Yaralandı

BAĞKUR EMEKLİLİK ŞARTLARI NASIL OLACAK?

Yeni düzenlemenin sonrasında Bağkur'luların 9.000 olan prim gün sayıları, 7.200 güne düşürülecek. Fakat yaş şartında hiçbir değişiklik olmayacak. Yani, 7.200 prim gün sayısını tamamlayan Bağkur'lu kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekliye ayrılacak.

Güncellemeyle beraber Bağkur'luların emeklilik için gerekli prim gün sayısıyla SSK'lı çalışanların prim gün sayıları da eşitlenecek. Bu da, Bağkur'luların düzenlemeden sonra 1.800 gün daha az prim ödemesi yaparak (5 sene) emekli olması anlamını taşıyor.

BAĞKUR ERKEN EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSIYOR?

Ne yazık ki yeni düzenleme tüm Bağkur'luları kapsamıyor. Sadece sayıları 1 milyonu bulan küçük esnaflar bu haktan yararlanacak. Toplamda 3 milyon Bağkur'lu çalışan var ancak prim indiriminden faydalanacakların sayısı 1 milyon. Kimlerin faydalanacağına dair kesin olmasa da 10-15 kişi çalıştıran küçük esnafın prim ödeme gün sayısı 7.200'e düşürülerek, erken emekli olma hakkı verilecek. Bağkur statüsünde yer alan isteğe bağlı sigortalılar ise düzenleme kapsamında olmayacak. (karar)

Editör: Haber Merkezi