Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı öncesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, basın mensuplarının asgari ücret komisyonunun çalışmalarına dair sorularını yanıtladı.

KKM'nin yükü bir trilyonu geçti KKM'nin yükü bir trilyonu geçti

Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısını en kısa sürede gerçekleştireceklerini ve bu hafta içinde asgari ücreti açıklama planları olduğunu belirtti.

Toplantının tarihine dair soruya ise, "Toplantı için henüz karar almadık. Ekipler çalışıyor. İnşallah bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz" yanıtını verdi.

Asgari ücrette belirlenecek rakama dair sorulan soruya karşılık olarak Işıkhan, "Bir rakam yok, komisyonumuz çalışıyor. Yani şu an sizinle paylaşacak bir şeyimiz yok; çünkü o zaman Asgari Ücret Tespit Komisyonumuza haksızlık etmiş oluruz. Çalışıyorlar. Geldiği zaman biz 3 taraf olarak yan yana geleceğiz, kararı verip, açıklayacağız" ifadesini kullandı.

Çalışan emeklilere yönelik 5 bin liralık ikramiye ödemesine ilişkin bir başka soruya Işıkhan, "Bakanlık olarak çalışmalarımızı tamamladık, Resmi Gazete'ye çıkar çıkmaz, en kısa sürede hazırlıklarımızı açıklayacağız" cevabını verdi.

Öte yandan, NTV'nin kulis bilgisine göre, çarşamba günü Kabine Toplantısı öncesi işçi ve işveren temsilcilerinin Beştepe’de bir araya gelmesi ve kabine sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her iki tarafı yanına alarak yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

Ağırlıklı olarak yüzde 50'nin üzerinde bir oranın belirleyici olacağı ifade ediliyor.

Zam oranlarına göre belirlenecek asgari ücretin net ve brüt rakamları şu şekilde:

  • Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş.

Bu miktarın 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

DİSK-AR'ın asgari ücret araştırmasına göre, 2013-2023 döneminde Türkiye'de asgari ücretin Euro bazında yıllık ortalama değişimi yüzde 1,6 oldu, bu da Türkiye'nin AB ülkeleri arasında yıllık ortalama değişim bakımından son sırada yer aldığını gösteriyor.

Kaynak: cumhuriyet