Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, kendisine ömür boyu cezai kovuşturmadan muafiyet sağlayan bir yasayı onayladı. Bu yeni düzenleme, aynı zamanda yurtdışında yaşayan muhalefet liderlerinin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmalarını engelleyen hükümleri içermektedir.

Yasa metni, Lukaşenko'nun iktidarı bırakması halinde "başkanlık yetkilerini kullanırken işlediği eylemlerden sorumlu tutulamayacağını" belirtiyor.

Bu düzenleme genel olarak eski başkanlar ve aile üyeleri için geçerli olsa da, pratikte Belarus'u uzun yıllardır sıkı bir şekilde yöneten 69 yaşındaki Lukaşenko'yu özel bir koruma altına alabilir.

Bu adımın, Lukaşenko'nun muhtemel 2025 başkanlık seçimlerinde rakiplerini etkisiz hale getirme çabalarının bir parçası olduğu düşünülüyor.

Ağustos 2020'deki Belarus başkanlık seçimleri sırasında ülkede büyük çaplı protestolar yaşanmış ve Lukaşenko'nun altıncı dönem için yeniden seçilmesi büyük bir tartışma yaratmıştı. Bu süreçte 35.000'den fazla kişi gözaltına alınmış ve bazıları gözaltında işkence gördüğü iddiaları gündeme gelmişti.

Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi! Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi!

Yeni yasa, devlet başkanına ve ailesine ömür boyu devlet koruması, tıbbi bakım, hayat ve sağlık sigortası sağlanacağını ve devlet başkanının istifa etmesi durumunda parlamentonun üst kanadının ömür boyu daimi üyeliğini öngörülüyor.

Kaynak: euronews