Belçika'nın Aalst şehrinde bulunan Kevser Camii, kötü yönetim ve mali ihmaller gerekçesiyle Flaman hükümeti tarafından 1 yıl süreyle ruhsatı askıya alındı. Flaman İçişleri Bakanı Gwendolyn Rutten, Belçika Diyanet Vakfı'na bağlı caminin ruhsatının askıya alındığını açıkladı. Bu kararla birlikte, Belçika'da ilk defa bir caminin ruhsatı askıya alınmış oldu.

Belçika'da genellikle hükümet, gerekli gördüğünde cami ruhsatlarını süresiz iptal ediyordu. Ancak Kevser Camii'nin durumu, "Ankara'nın müdahalesi" tartışmalarına neden olan bir dizi olayın ardından gündeme geldi. Belçika Diyanet Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Belçika kanunları çerçevesinde gerekli hukuki sürecin başlatıldığı ve titizlikle takip edildiği belirtildi. Vakıf, Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı ile hiçbir organik bağının bulunmadığını vurguladı.

Flaman İçişleri Bakanı Rutten, Belçika medyasına yaptığı açıklamada, Ankara hükümetiyle yakın ilişkileri nedeniyle eleştirilen Kevser Camii'nin, daha önce dış etki kurallarına uymadığı için itibar kaybına uğradığını ifade etti. Caminin ibadet edilecek alanı olmadığı ve ruhsat yönetmeliğine uymadığı belirtilerek, ruhsatının 1 yıl süreyle askıya alındığı açıklandı.

Caminin binası, 2022 yılında polis tarafından "ciddi inşaat ihlalleri" gerekçesiyle mühürlenmişti. Yaklaşık 3 ay önce de Flaman Bilgi ve Tarama Servisi (ISD), caminin hâlâ ibadet hizmetleri için uygun olmadığına karar vermişti. Cami yönetiminin, eksiklikleri gidermeye söz vermesine rağmen bunu yerine getirmediği belirtildi.

Hükümet, ruhsat verilen camilere su, enerji, bakım onarım masrafı ve idari giderler için düzenli olarak ödeme yapıyor. Kevser Camii'nin ruhsatının askıya alınmasıyla, görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor.

Geçen yıl eski Flaman İçişleri Bakanı Bart Somers, caminin ruhsatının iptali için yasal girişim başlatmış ve caminin Ankara hükümetiyle sıkı ilişkileri nedeniyle dış müdahalelere açık olduğunu savunmuştu. Belçika İstihbarat Servisi Devlet Güvenliği'nin 2017 raporunda, Diyanet'i "Erdoğan'ın uzun kolu" olarak tanımlanmıştı.

İsveçli şarkıcı Eurovision'a Filistin kefiyesiyle çıktı İsveçli şarkıcı Eurovision'a Filistin kefiyesiyle çıktı

Son olarak, Belçika hükümetinin yeni ruhsat yönetmeliği kapsamında ülkedeki camilere, dış finansman ve müdahale yasağı getirdiği ve bağışların kaydedilmesini zorunlu hale getirdiği belirtiliyor. Belçika Diyanet Vakfı, hükümetin ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Kaynak: BBC