Ozon tabakasında meydana gelen bu delik, en büyük genişliğine bu sene ulaştı. Antarktika kıtasının üzerindeki ozon tabakasında meydana gelen bu delik, 26 milyon kilometrekare genişlik ile bu senenin en büyük genişliklerinden birine ulaşarak rekor kırdı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın açıklamasında, Avrupa Birliği Dünya atmosferi gözlem programı Copernicus Sentinel-5P uydusundan 16 Eylül tarihinde elde edilen görüntüler, Antarktika'daki ozon deliğinin genişliğinin 26 milyon kilometrekareye ulaştığını açıkladı.

EN HIZLI BÜYÜYEN OZON DELİĞİ

Bakan Yerlikaya İstanbul polisine teşekkür etti Bakan Yerlikaya İstanbul polisine teşekkür etti

Genişliği 2023 Ağustos ayından Ekim ayına kadar değişen, Eylül ayının ortasıyla Ekim ayının ortası arasında azami büyüklüğüne ulaşan delik, bu sene Ağustos'un ortalarından itibaren hızla büyüyerek, Eylül ayının ortasında kaydedilen en büyük ozon deliği olarak kayıtlara geçti.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın Ocak ayında paylaşılan raporda, incelemeye alınan ozon tabakasının tekrardan iyileşmeye başladığı bildirilmişti. Daha sonrasında deliğin çok hızlı büyümesinin sebebii olarak, deniz altı yanardağı Tonga'nın 2022 yılı Ocak ayında faaliyete geçmesi olarak bildiriliyor. (karar)

Editör: Haber Merkezi