Bireysel silahlanma her geçen gün artarken silahlı ölüm ve yaralama sayıları da yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Esenyurt'ta 2 kişinin can verdiği tekel bayiine yapılan silahlı baskının yankıları sürerken CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi,2006- 2021 yılları arasında Adli Tıp Kurumu istatistiklerine göre silahla yaralanma muayenelerinin 127 bin 594’e, bunların arasındaki ölümlerin ise 28 bin 286’ya çıktığını söyledi.

Bakan Yerlikaya İstanbul polisine teşekkür etti Bakan Yerlikaya İstanbul polisine teşekkür etti

GÜNDE 20 KİŞİ SİLAHLA SALDIRIYA UĞRUYOR

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, bireysel silahlanma ve etkileri ile ilgili yaptığı ayrıntılı çalışmada  “2006-2021 arasında Adli Tıp Kurumu tarafından ‘ateşli silah yaralanması’ nedeniyle gerçekleştirilen Adli Muayene sayısı 127 bin 594. Bir başka deyişle yılda ortalama 7 bin 505 kişi ateşli silah nedeniyle yaralanıyor. Bu rakam günde 20 kişinin ateşli silahla saldırıya uğradığını gösteriyor.

2006-2021 arasında Adli Tıp Kurumu verilerine göre ateşli silah nedeniyle ölüm rakamları ise çok çarpıcı. 17 yılda 28 bin 286, yılda 1663, günde 4,5 ölüm gerçekleşiyor. Yani her 5,2 saatte 1 kişi ateşli silahlarla öldürülüyor" diye konuştu.

EMNİYET VERİLERİ ÇELİŞKİLİ

Ayrıca bireysel silahlanma konusunda emniyet verilerinin çelişkili olduğunu vurgulayan İlgezdi, " Emniyet Genel Müdürlüğünün 9 Temmuz 2022 tarihli açıklamasında ülkemizdeki ruhsatlı silah sayısının toplam nüfusun yüzde 3’ü olduğu ifade ediliyor.84 milyonluk ülke için bu sayı 2.5 milyona denk gelirken, Emniyet Genel Müdürlüğü toplam ruhsatlı silah sayısını 998 bin 237 olarak açıklıyor. Ülkenin nüfusu 33.3 milyon mu kabul ediliyor ki yüzde 3’ü yaklaşık 1 milyon oluyor. Emniyetin ruhsatlı silah sayısının 2,5 milyon olmadığı ile ilgili açıklamasında bile rakam 2.5 milyon çıkıyor. Ruhsatsız silah sayısı ise bilinmiyor ancak, ruhsatlının birkaç katı olduğu tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

İNTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞLE SİLAH

İnternet üzerinden bile kolaylıkla silah siparişi verildiğini belirten İlgezdi, "Türkiye’de silah ruhsatı almanın yaş sınırı 21 ancak, ruhsatsız silahların ulaşılabilirliği çok kolaylaşmış durumda. İnternet üzerinden tek tıkla silah sipariş edilebiliyor olması tam bir skandal. Dolayısıyla silahlanma verileri ürkütücü bir noktaya geldiğimizi ve artık kimsenin can güvenliğinin kalmadığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

'KADIN CİNAYETLERİNİN YÜZDE 52'Sİ ATEŞLİ SİLAHLARLA'

Kadın cinayetlerinin yüzde 52’sinin ateşli silahlarla gerçekleştiğine dikkat çeken İlgezdi, "Her gün bir kadın cinayeti işleniyor ve göz yumulan bireysel silahlanma sonucu her çapta silaha kolaylıkla ulaşan şiddet yanlıları, hem insanları, hem de sokaklarda kedileri, köpekleri, yani her türlü canlıyı hedef göstererek yaralıyor, öldürüyorlar" dedi.(karar)

Editör: Haber Merkezi