Kripto piyasası, dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in çöküşüyle ​​sarsıldı.

Dün para çekimlerindeki artışın ardından ‘önemli bir likidite sıkışıklığı’ yaşadığını açıklayan FTX, daha büyük rakibi Binance ile bir kurtarma anlaşması yaptı. FTX’in mali durumuna ilişkin endişeler son üç gün içinde 6 milyar dolarlık para çekme işlemiyle birlikte tetiklenmişti.

Haftaya 20 bin dolar seviyesinin üzerinde başlayan Bitcoin önceki gün 17 bin 200 dolara kadar gerileyerek son 2 yılın dip seviyesine yaklaştı. Dün günlük bazda yüzde 16'dan fazla değer kaybeden lider kripto para bugün 18 bin seviyelerinde seyretti.

NE OLDU?

CoinDesk’in geçen hafta yaptığı bir haberde kripto para borsası FTX’in alt şirketi Alameda Research’ün bilançosunu kendi dijital token’ı olan FTT’yle desteklendiği ortaya çıkmıştı.

Şirketin bilançosunda 3,66 milyar dolarlık FTT'nin olması endişeleri artırdı. Alameda’nın varlıklarının büyük bölümünün itibari para birimiyle ya da sabit kripto varlıkları yerine FTX’in kendi tokenlarından oluşması, şirketin zayıf bir finansal yapıya sahip olduğunu ortaya çıkardı.

ENDİŞELER BÜYÜDÜ

Piyasaların hafızasında Luna ve Terra çöküşü henüz tazeliğini korurken FTX’in teminat olarak sabit kripto varlıklar veya dolar, euro gibi itibari paralar yerine kendi dijital tokenlarını göstermesi yatırımcılardaki güvenilirlik endişesini yeniden tetikledi.

Sonrasında Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), Twitter üzerinden bu duruma tepki göstererek ellerindeki FTT’leri satacaklarını duyurdu. CZ, “Gün ışığına çıkan son ifşalar nedeniyle portföyümüzde kalan tüm FTT’leri tasfiye etmeye karar verdik” dedi.

CZ’nin Twitter üzerinden satış gerçekleştireceğini duyurmasının ardından piyasa karıştı. Binance’ın gerçekleştirdiği yüksek satış ve piyasadaki panikle birlikte kripto piyasası sert geriledi.

BİR GECEDE 14,5 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

FTT bu hafta başından bu yana değerinin neredeyse yüzde 80’ini kaybetti. FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’ın da dün sabah 15.5 milyar dolarlık serveti bulunduğu hesaplanıyordu. Bu sabah itibarıyla ise FTT’deki yüzde 73’lük düşüşün de etkisiyle Bankman-Fried’ın serveti 1 milyar doların altına geriledi

Normal şartlar altında Bankman-Fried’ın ile Binance’in CEO’su CZ kripto para piyasasındaki en güçlü kişiler olarak görülüyordu. Ancak FTX’in üzerindeki baskı pazar günü Binance’ın  hamleleri ile arttı. Şirket yoğun para çekimlerinin etkisiyle nakit sıkıntısına girdi.

Altın Fiyatlarında Son Durum... (26 Nisan 2024) Altın Fiyatlarında Son Durum... (26 Nisan 2024)

BINANCE FTX’İ SATIN ALIYOR

Tüm bu gelişmeler kripto piyasasına olan güveni zedeleyerek piyasada adeta deprem etkisi yarattı. Bitcoin dün 20 bin doların altına düştü ve piyasanın tamamı büyük değer kaybetti. Sonrasında CZ dün bir twit daha atarak FTX’i kurtaracaklarını duyurdu.

CZ twitinde, “Kullanıcıları korumak adına, FTX.com'u tamamen satın almak ve likidite sorununu gidermeye yardımcı olmak amacıyla bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladık” ifadelerini kullandı.

Bankman-Fried da konu ile ilgili bir Twit atarak, “Binance ile FTX için stratejik bir işlem üzerinde anlaşmaya vardık. Ekiplerimiz likidite için çalışıyor. Binance’in gelmesini istememizin ana nedenlerinden biri de bu. CZ, Binance ve tüm destekçilerimize teşekkür ederiz. En iyi ellerdeyiz” dedi.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM

Bu gelişmeyle birlikte kripto piyasaları, dalgalı geçen iki günün ardından istikrar kazanmaya çalıştı. Bitcoin anlık olarak yükselse de bu yükseliş kalıcı olmadı.

Satın alma haberinin etkisiyle Bitcoin 19 bin 380 dolar seviyesinden  20 bin 580 dolara kadar çıktı. Ancak yükseliş kısa sürdü. Lider kripto para tekrar 17 bin 200 dolar seviyelerini gördü.

Bitcoin’deki son 24 saatlik değişim

Bitcoin bugün öğlen saatleri itibariyle günlük yüzde 8,1 değer kaybıyla 18 bin 230 dolar seviyelerinden işlem gördü. Ethereum yüzde 14,2 değer kaybederek 1271 dolardan işlem gördü.

Cardano yüzde 3,2 değer kaybıyla 0,37 dolardan, Solana ise yüzde 34,6 değer kaybıyla 18,1 dolardan işlem gördü. Dogecoin ise yüzde 15 değer kaybıyla 0,08 dolardan işlem gördü.

‘İKİ DEVİN KAVGASINDAN KÜÇÜK YATIRIMCI ZARAR GÖRDÜ’

Konu ile ilgili son gelişmeleri Sozcu.com.tr’ye anlatan Bitay Araştırma Departmanı analisti Alper Samet Yorak, kamuoyunun birkaç gündür yakından takip ettiği “Binance-FTX savaşını” değerlendirdi. Yorak değerlendirmesinde şu sözlere yer verdi:

“Zaten uzun zamandır birbirleri arasında soğuk savaş yürüten CZ ve SBF arasındaki sürtüşme Alameda Research'in varlıklarının konuşulmasıyla birlikte iyice meydana çıktı. Özellikle Binance CEO'sunun, FTT'nin yeni Luna olabileceği şeklindeki twiti ile FTT'de düşüşler hızlandı ve piyasada büyük bir korku havası oluştu. FTT token 25 dolar seviyelerinden 2 dolara kadar düştü. FTX borsası para çekme işlemlerini durdurdu ve çok büyük bir likidite krizi ile karşılaştı.

Bu derin düşüşün sebebi tek başına Binance'in satışları olmasa da Binance'in yarattığı paniğin katkısı olduğu açık. Öyle ki tabiri caizse bu iki devin kavgasında en çok zarar gören daha önce olduğu gibi yine küçük yatırımcılar oldu.

Dün akşam saatlerinde FTX CEO'su ciddi bir likidite sıkışıklığına maruz kaldıklarını, Silikon Vadisi, Wall Street milyarderleri ve bankalardan 1 milyar dolardan fazla bir kurtarma paketi istediğini açıkladı. Ancak yardım alamadı ve FTX'in artan para çekim talepleri nedeniyle likidite krizine girmesi sonrası Binance açıklama yaparak FTX'e yardım etmek üzere bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

‘BELİRSİZLİKLER PİYASA ÜZERİNDE BASKI KURUYOR’

Duyurunun satır aralarının kriptonun altın çocuğu olarak anılan FTX CEO'su adına üzücü ayrıntılarla dolu olduğunu belirten Yorak şunları söyledi:

“CZ'nin kullandığı “FTX bizden yardım istedi”, “Likidite krizi yaşıyorlardı”, “Kullanıcıları korumak için…”, “FTX'i tamamen satın almak için görüşmelere başladık” ifadeleri aralarındaki sürtüşmeyi kazananın Binance olduğunu açıklar nitelikte.

Olaylar bu şekilde son derece hızlı gerçekleşirken önümüzdeki günlerde ne olacağı belirsizliği ve endişesi yatırımcıları tedirgin etmeye ve piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.”

BİR KAÇ GÜN YÜKSEK OYNAKLIK GÖRÜLECEK

Son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Swissquote Bank analisti İpek Özkardeşkaya ise “Bir kaç gün yüksek oynaklık ve satış göreceğiz, ancak yayılma muhtemelen sınırlı kalacak ve hayatta kalanlar devam edecek” dedi.

FTT tokenındaki son satışın endüstri çapında bir satışı tetiklediğini belirten Özkardeşkaya, “Dünyanın en büyük dördüncü kripto para borsasının bir kaç saat içinde hızla kaosa sürüklendiğini izlenirken, kripto para birimlerinin istikrarı ve güvenilirliği ile ilgili endişeler tekrar manşetlere döndü” dedi.

Özkardeşkaya konu ile ilgili bilgi notunda, “Yine de yatırımcılar, çoğunlukla düzenlemeye tabi olmayan bir sektörde faaliyet gösterdikleri ve sorunların her an ortaya çıkabileceği konusunda bir kez daha uyarılacak” dedi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi