Borsada Yükseliş Devam Ederken Üç Uzman Tahminlerini Paylaştı Borsada Yükseliş Devam Ederken Üç Uzman Tahminlerini Paylaştı

Brent petrolünün varili uluslararası piyasalarda 82,58 dolardan işlem görüyor.

Dün 83,63 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,34 dolardan kapattı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 10:12'deki kapanışa göre %0,29 artışla 82,58 dolara yükseldi. Aynı zamanda West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 77,25 dolardan satıldı.

Ortadoğu'da jeopolitik gerilim devam ederken, İsrail-Filistin savaşının diğer bölgelere de sıçrayarak Kızıldeniz'deki deniz ticaretini daha da sekteye uğratacağı korkusu petrol fiyatlarının yükselişini destekliyor. Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel petrol ticaretinin yaklaşık %10'u, sıvılaştırılmış gaz ticaretinin ise %8'i gerçekleşmektedir.

Fransa Savunma Bakanlığı'nın Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde Yemen'e ait 2 İHA'nın düşürüldüğünü bildirmesinin ardından, İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde kentine saldırı düzenlediğini duyurdu. 


ABD ve İngiltere Yemen konusunda İsrail'in güneyindeki Eilat kentinin hassas bölgelerine ve Aden Körfezi'nde bir İsrail gemisine saldırdıklarını açıklayan Husiler, bu saldırıların Filistin halkına destek amacıyla ve saldırılara tepki olarak gerçekleştirildiğini yineledi.

Bu saldırılar, Avrupa Birliği'nin (AB) Kızıldeniz'de güvenli seyrüseferin sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla "Aspides" adlı bir askeri misyon başlattığını duyurmasının ardından geldi.

Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim yeniden başlıyor

ABD enflasyonunun beklentileri aşmasının ardından Fed'in gecikmeli olarak faiz indirimine başlayacağına ilişkin beklentiler, dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesinde talebin zayıflayacağı ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerini sınırlayacağı endişelerini artırıyor.

Uzmanlar, Fed'in bugün açıklanacak son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ait tutanakların, Fed'in gelecekte atacağı adımlara dair ipuçları verebileceğini belirterek, Fed'in faiz indirimlerine başlama kararının alındığını belirtti. Haziran ayı rezervi piyasalarda baskın beklentidir.

Ayrıca Libya'nın en büyük petrol sahasında mücbir sebeplerin kaldırılacağını ve üretime devam edileceğini açıklaması da fiyat artışını sınırlıyor.

Libya Ulusal Petrol Şirketi, 7 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki Sharare petrol sahasında mücbir sebep ilan edildiğini duyurdu. Günlük 340.000 varil petrol üretim kapasitesine sahip olan petrol sahası, ülke üretiminin yaklaşık üçte birini karşılıyor.

Teknik olarak Brent petrol için 82,76 ile 82,86 dolar arasındaki bandın direnç, 82,49 ile 82,32 dolar arasındaki bandın ise destek bölgesi olarak değerlendirilebileceğini belirtmekte fayda var.

Kaynak: HABERLER.COM