Usta sanatçı Cem Karaca'nın hayatını anlatan "Cem Karaca'nın Gözyaşları" filminin kaldırılmasına ve alacağınız telif ücretlerine ilişkin sanatçının eşi İlkim Karaca'nın açtığı davada geçici karar açıklandı. 

Fikri Harika ile birlikte çekilen filmden çıkarılmasına karşı açılan davaya ilişkin Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca, Aytaç Medya avukatı Kaya Türkü ve All Stars Müzik şirketi sahibi Mine Aksoy'un katılımıyla İstanbul'da bir otelde basın toplantısı düzenlendi. 

Emrah Karaca, filmin vizyona girdiği hafta böyle bir sorunla karşılaşmanın üzüntüsünü yaşadığını belirterek, “Davacı babamın son eşidir.

Miras hukukuyla kendisine devredilen hakların dörtte birine de sahiptir. Bir sanatçının en büyük mirası eserleridir. 2018 yılına kadar devam eden bir ortaklık vardı. Bu ortaklık babamın şarkılarıyla ilgiliydi. “2018 yılında haklarını kendi takdirine bağlı olarak All Stars Music şirketine sattı” dedi.



Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca (ortadaki)

Karaca, babasının müziklerini 2018'den bu yana yüzlerce dizi, film, belgesel ve reklamda kullanma hakkından vazgeçtiğini, İstanbul Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Mahkemesi'nin projeksiyonun geçici olarak durdurulması kararına şaşırdığını söyledi. 

"GÖSTERİMLER DEVAM EDİYOR"

Aytaç Medya temsilcisi avukat Kaya Türkü de kararın kendilerine dün sözlü olarak iletildiğini ve içeriğinden haberdar olduklarını söyledi. Türkü, karara ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini kaydederek, davanın gidişatını şu sözlerle anlattı:

"Aralık 2023'te açılan bir dava. Davacı daha önce kişilik haklarına ilişkin şikâyette bulunmuştu. Şu ana kadar herhangi bir sonuç elde edilemedi. Düne kadar dosyanın içeriğinde önemli bir değişiklik yoktu. 18 Ocak'ta geçici bir karar verildi.

Dosyadaki belge ve bilgiler ışığında tedbir talepleri reddedildi. Dosyaya 24 ve 26 Ocak'ta iki rapor eklendi. Raporlarda maddeyi değiştiren ya da dosyaya yeni bir şey ekleyen bir bilgiye rastlanmadı. Maalesef bu sefer tedbir kararı alındı. Bu garanti henüz yatırılmadı. Gösterimler devam ediyor.

Umudumuz ve arzumuz, yürüttüğümüz hukuk mücadelesi sonucunda haklı olduğumuzun, bu davanın usul ve esaslara aykırı olarak asılsız olduğunun, davacı haklarının ihlal edilmediğinin ortaya çıkmasıdır. Tedbir kararının ilkelere aykırı olduğu kanaatindeyiz.

Sonuçta bu karar, tüm bu çaba ve çabaların boşa çıkacağı anlamına gelecektir. Bu, davacının çıkarlarına aykırı bir karardır. Kararın yürürlüğe girmesi ve filmin gösteriminin durdurulması durumunda ekonomik açıdan herhangi bir fayda sağlanamayacak. Burada çıkar dengesinin doğru kurulmadığını düşünüyoruz. Başvurumuzu en kısa sürede yapacağız.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Ayten Gökçer yaşamını yitirdi Tiyatro ve sinema sanatçısı Ayten Gökçer yaşamını yitirdi


"ÖNEMLİ BİR MİKTARIN HAKLARINI ELDE ETTİRDİM"

All Stars Müzik şirketinin sahibi Mine Aksoy, Emrah Karaca ile İlkim Karaca arasında her zaman köprü olmaya çalıştığını kaydederek şunları söyledi:

"Konunun ne hukuki, ne ahlaki, ne de ticari boyutu gerçeğe uygun değil. Merhum Cem Karaca'nın eserlerinin gençlere kullandırılıp tanıtılmasını sağlamaya çalıştım. İlkim Hanım defalarca kapımı çaldı. “Bu işten yoruldum, haklarımı satın alabilir misin?” dedi. Ona bir yayın anlaşması teklif ettim. Değişiklik istemediğini, transfer istediğini söyledi. O dönemde önemli miktarda para karşılığında bu hakların sorumluluğunu üstlendim. Tabiri caizse yerde yatan bir katalog aldım. Emrah'ın (Karaca) da burada büyük desteği var. Bu uzun yolculukta ben de onlarla birlikteydim."

Rock müziğinin efsane ismi Cem Karaca'nın hayatını anlatan "Cem Karaca'nın Gözyaşları" adlı filmde başrolleri İsmail Hacıoğlu, Fikret Kuşkan, Yasemin Yalçın, Melisa Aslı Pamuk, Buçe Buse Kahraman, Meral Çetinkaya ve Melisa Döngel paylaşıyor. 

Kaynak: SÖZCÜ