Kahramanmaraş'ta deprem Kahramanmaraş'ta deprem

Hatay'da, 6 Şubat'taki ilk depremde 269 kişinin hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans davasıyla ilgili Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Bu kapsamda, davada yer alan 8 sanık hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tutuklu sanıklar arasında rezidansın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yapı denetim şirketinin yetkilileri Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu ile kontrol elemanı Önder Artun bulunurken, tutuksuz sanıklar yapı denetim şirketinin yetkililerinden A.K, inşaat teknikeri İ.D. ve şantiye şefi B.M. ile müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun'un kardeşi ve ortağı firari Hüseyin Yalçın Coşkun yer alıyor.

Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, sanıklar "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanıyor.

İddianamede, Rönesans Rezidans'ın 15 katlı olduğu ve deprem sonucunda 269 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre, rezidansta yapılan incelemelerde çeşitli kusurlar tespit edilmiş.

Raporda, rezidansta beton malzemelerinin düşük kalitede olduğu, kolon içerisinde bulunan demir donatıların arasında malzemenin ayrıştığı ve perde-kolon numunelerinde yapılan deneylerde istenilen kriterleri sağlamadığı belirtilmiş.

İddianamede, Rönesans Rezidans'ın inşaat ve iş bitiminde Deprem Yönetmeliği (2007) esaslarına uyulmadığı vurgulanmış. Sanıkların savunmalarında, bazıları kusur olmadığını iddia etmiş olsa da, yapılan incelemeler sonucunda asli kusurlu olarak görüldükleri belirtiliyor.

İddianamede, rezidansın yapım denetleme aşamasında malzeme kalitesi yetersizliğinden kaynaklanan "asli kusurlu" oldukları ifade ediliyor.

Geçen yıl 6 Şubat depremlerinde Rönesans Rezidans'ın enkazında hayatını kaybedenler arasında, Hatayspor futbolcusu Christian Atsu, A Milli Erkek Hentbol Takımı kaptanı Cemal Kütahya ve oğlu Çınar Kütahya gibi tanınmış isimler de bulunuyordu. (sözcü)

Editör: DS Haber