Fildişi Sahili ve Gana'da kakao üretiminin %60'ını gerçekleştiren büyük kakao fabrikalarının, çekirdek maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kesmeye veya durdurmaya karar vermesiyle, kakao fiyatları rekorlar kırmaya devam ediyor.

KAKAOYA ÜÇ AYDA YÜZDE 200 ZAM

Kakao veriminin yüzde 50'den fazla düşmesiyle fiyatlar yükseldi. Aktarlarda 600 TL'yi bulan kakaonun kilogram fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 200'ün üzerinde artarak son 46 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Kakao fiyatlarındaki artışın çikolata fiyatlarını da artırması bekleniyor.

'FAZLA FAZLA ALMA DEVRİ BİTTİ'

Eskişehirli aktar Koray Özkılıç, kakao fiyatlarının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını belirterek, şunları söyledi: “

Rekoltenin yüzde 50’den fazla düşüş göstermesiyle ürünün tedarik sürecinde sıkıntılar oluştu. Tüketimin yüksek olmasından dolayı sürekli talep alan kakaonun da fiyatı böylelikle arttı.

ENAG Nisan ayı enflasyon verilerini duyurdu! ENAG Nisan ayı enflasyon verilerini duyurdu!

Dünya pazarında çok hızlı bir yükseliş gösteren kakao fiyatları, perakende satışta da yılbaşından bu yana yüzde 200’den fazla artış gösterdi. Eğer tedarik süreci düzelmezse, önümüzdeki dönemde de fiyatlar artmaya devam eder. Şu anda kilogram fiyatı 600 lira olan kakaoyu vatandaşlar az miktarlarda alıyor. Fazla fazla alma devri bitti diyebiliriz” dedi.

Kaynak: karar