Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye Tavsiye: 'Biraz Büyü' Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye Tavsiye: 'Biraz Büyü'

Çin'in Dünya yörüngesinde inşa ettiği Tiengong (gökyüzü sarayı) uzay istasyonunda görev yapan Shinjou-17 taykonot ekibi, ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı'ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taikonotlar Tang Hongbo ve Tang Shingcie, ekibin istasyon dışındaki ilk görevini tamamladı.

İstasyonda kalan Taikonaut Jiang Shinlin ekibe dahili destek sağladı.

Yaklaşık 7,5 saat süren uzay yürüyüşü sırasında Taykonaut ekibi, Tienhı istasyonunun merkez modülünün güneş panelinin onarım testleri gibi işlemleri gerçekleştirdi.

Bu, uzay istasyonunda gerçekleştirilen on ikinci uzay yürüyüşü ve Shincou-17 misyonunun bir parçası olarak istasyona gönderilen taikonaut ekibinin ilk araç dışı etkinliğiydi.

Shincou-17 taikonaut ekibi 26 Ekim'de istasyona sevk edildi. 6 ay boyunca istasyonda çalışacak ekip, uzay bilimi deneyleri, teknik testler ve araç dışı modüllerin kurulumunu gerçekleştirecek.

'TIENGONG' NEDİR?

ABD'nin uzay araştırmalarında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle Çin, yörüngede kendi uzay istasyonunu kurdu.

Bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir uzay teleskopunu da içermesi beklenen "Tiengong" istasyonu, artık aktif olmayan Rus uzay istasyonu Mir'in modeli üzerine inşa edildi.

İstasyonun ana kısmı 29 Nisan 2021'de "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen merkezi modül, 24 Temmuz 2022'de ilk laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri arama), ikinci laboratuvar ise "Mıngtien"dir. "(Gökyüzünün Rüyası) 31 Ekim 2022'de yayınlandı.

Ana modüle laboratuvar modüllerinin de eklenmesiyle istasyonun ana "T" çerçevesinin montajı tamamlanarak istasyon "uygulama ve geliştirme aşamasına" geçildi.

Ayrıca "Şüntien" adı verilen (göklerde dolaşan) uzay teleskopunun da bağımsız modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

Personel "Şıncou" (kutsal gemi) servisleriyle, erzak ise "Tiencou" (gök gemisi) servisleriyle üç kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü olarak görev yaptığı istasyona taşınıyor.

Kaynak: karar