27 Mayıs 1995’ten bu yana, 28 senedir 'Gözaltında kayıplar son bulsun, kaybedilenlerin akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın' söylemiyle Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’ne yönelik baskılar Anayasa Mahkemesi kararına rağmen artarak sürüyor.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Cumartesi Anneleri'nin 964’üncü hafta eylemlerinde de duruşma kararı polis tarafından yok sayıldı.

Galatasaray Meydanı'nda buluşmak üzere İstiklal Caddesi'ne çıkan Cumartesi Anneleri, iki noktada önce kuşatmaya, sonra nezarete alındı. İstiklal Caddesi'ni saran polisler, Cumartesi Anneleri'ni sokağa çıkar çıkmaz kalkanlarla çembere aldı.

Kayıp yakınları, İstiklal Caddesi üzerinde iki noktada polis çemberine alınarak nezarete alındı. Bunun üzerine İstiklal Caddesi her yöne kapatıldı.

Nezarete alınanları görüntüleyen gazeteciler de engellendi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'dan  1 Mayıs mesajı: Size demokrasi fazla... Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'dan 1 Mayıs mesajı: Size demokrasi fazla...

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi nezarete alınmış, arkasından 46 kişiye 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te nezaretinde hayatını kaybeden Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermişti. Arkasından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM'ye taşımıştı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle 'Kötü muamele yasağının ihlal edildiği' iddiasının uygun görülemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde tertip edilen toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip etme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip etme hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.

Cumartesi Anneleri nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor fakat AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine izin verilmiyor. (karar)

Editör: Haber Merkezi