EyüpSultan'da öğrencisi tarafından öldürülen müdür İbrahim Oktugan'ın cenazesi defnedildi EyüpSultan'da öğrencisi tarafından öldürülen müdür İbrahim Oktugan'ın cenazesi defnedildi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle birlikte binlerce çalışanın zorunlu emekliliğe ayrılması gündemde. Ancak zorunlu emeklilik uygulaması kapsamında 696 sayılı KHK kapsamındaki işçiler EYT çıkarsa iş sözleşmeleri emeklilik nedeniyle feshedilebilir.

Konuya ilişkin  DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhuriyet TV'de Ebru Birçak Edebali'nin sunduğu "Günaydın" programında açıklamalarda bulundu.

"İKTİDAR MÜZAKERE SÜRECİ YÜRÜTMÜYOR"

Çerkezoğlu, zorunlu emeklilik sistemine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Belirli bir çalışma süresini doldurduktan sonra emekli olmak ve emekli olduktan sonra da son nefesimize kadar insanca yaşayabilceğimiz bir emekli aylığına, sağlık hakkı başta olmak üzere sosyal haklara sahip olmak hepimizin yurttaş olarak temel bir hakkı. Devletinde bunu sağlaması temel bir sorumluluğu. 

Dolayısıyla EYT konusunu çözmek devletin temel sorumluluklarından bir tanesi. Seçime gidilen dönemde hükümetin bu konuya ilişkin çalışma yaptığını duyuyoruz. Ancak iktidarın EYT konusunda nasıl bir düzenleme yapacağını bilmiyoruz. İktidar, ne yazık ki  bu süreç ne sendikalarla ne EYT dernekleriyle de ne de kamuoyuyla paylaşılmıyor, bir müzakere süreci yürütmüyor. 

EYT düzenlemesi yapıldığında Binlerce kamu işçisi önemli bir mağduriyet yaşayacak. Kamuda 2000'li yılların başından itibaren çok yaygın bir şekide taşeronlaştırma süreci yaşadık.  Mücadelemiz sonucu hükümet 2017 aralık ayında bir 696 sayılı bir KHK ile taşeron işçileri kadroya geçiren bir düzenleme getirdi. O düzenlemenin içinde bir geçici 23. madde var ki emekliliği gelenlerin zorunlu olarak emekliliğe ayrılmasını düzenliyor.

"BU RAKAMLA GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL"

EYT konusunda bir düzenleme yapılırsa ve EYT mağduriyeti ortadan kaldırılırsa 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin önemli bir kısmı ki tam rakamı bilmemekle birlikte bu sayının yüz binin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Zorunlu olarak emekliliğe ayrılmak zorunda kalacak. Zorunlu emeklilik her şeyden önce anayasaya aykırıdır. Oysa emeklilik gönüllülükle olması gereken bir şeydir. Bizim talebimiz emeklilik gönüllük esasına göre yapılmalıdır. 696 sayılı KHK'deki bu maddel acil olarak kaldırılmalı. Özellikle 2017'den sonra kadroya geçirilen taşeron işçilerimizin pirime esas kazançları da yıllar içerisinde hep düşük olacağı için bağlanacak olan emekli aylığı 3 bin 500 TL civarında olacak ki bu rakamla geçinmek mümkün değil. Emeklilik aylığı bağlanmasındaki bu adaletsiz sisteminin değişmesini istiyoruz. "

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN PROTESTO

Öte yandan sağlık emekçileri de zorunlu emeklilik sistemini protesto etmek için bugün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yemekhanesi önünde toplandı.

Protestoya DİSK ve DEV Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki sağlık emekçileriyle bir araya gelen Çerkezoğlu, "Zorunlu Emekliliğe Hayır" dedi.

Sağlık emekçileri yaptıkları basın açıklamasında, "Bizleri görmezden geldiniz. 2017'ye kadar bizlerin hiçbir hakkı yoktu. Bizlerin sırtından yıllarca geçindiler, uyduruk kadrolar verdiler. Şimdi de zorunlu emeklilik vermek istiyorlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı atan emekçiler, "Adalet için yaşayacağımız adaletli bir sistemi, emeğin Türkiye'sini hep birlikte kuracağız" dedi. (SİNEM NAZLI DEMİR)

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Editör: Haber Merkezi