Son dönemde Amerika Birleşik Devletleri'ni kasıp kavuran bir balık türü, balıkçıların ve ekosistemlerin kabusu haline geldi. Bu balığın hızla yayılmasının nedeni, kolay üreyebilmesi ve gittiği yeni ortamlarda hızla hakimiyet kurabilmesidir.

SON 20 YILDA HIZLA YAYILDI

Business Insider'ın bildirdiğine göre, bu istilacı balık türü "kuzey yılanbaşı" olarak biliniyor. Son 20 yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nde popülasyonu artıyor. En son 2023'te, Missouri eyaletinde bir kişi, bu balığın varlığını bildirmişti. Bu da bu balık türünün Ortabatı'daki gittiği en uzak mesafe. Bu yavaş yayılma, 17 eyaletteki yerel balık türlerine ve balıkçılara zararlar veriyor.

Sütün Faydaları ve Zararları Nelerdir? Sütün Faydaları ve Zararları Nelerdir?

KARADA BİLE YOLCULUK YAPABİLİYOR

Kuzey yılanbaşı, aslen Doğu Asya'dan geliyor. Uzunluğu 1 metreye kadar ulaşabiliyor. Bu tür, benekli kahverengi pullar ve keskin dişlere sahip piton veya çıngıraklı yılanları anımsatan bir görünüme sahip. Genellikle insanlardan kaçınan bu balık, yumurtalarını ve yavrularını korumak için saldırgan olabiliyor. Üstelik karada uzun süreler boyunca yolculuk yapabilme yeteneğine sahip.

TEK SEFERDE 50.000 YUMURTA​​​​​​​

Kuzey yılanbaşı, istilacı bir tür; yeni bir çevrede hızla üreyebilme yeteneği nedeniyle ekosistemlere ve yerli organizmalara zarar verebiliyor. Bu balığın karadan su kaynaklarına ulaşma yeteneği, yılda beş kez üreyebilme kapasitesi ve her seferinde 50.000 yumurta bırakabilme özellikleri, yayılmasını daha da hızlandırıyor.

Bu etçil balık, yeni ortamlarında yerli türleri avlıyor. Araştırmacılar, 2019 yılında etkilenen ekosistemleri inceleyerek kuzey yılanbaşı nedeniyle 17 yerli türün popülasyonunun %97 oranında azaldığını tespit etti.(karar)

Editör: Haber Merkezi