Dolar kuruyla ilgili son gelişmeler sarsıcı bir şekilde devam ediyor. Dolar, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırma kararının sonrasında 28 tl kadar yükseldiği görüldü. Doların hızlı yükselişi, Türkiye Merkez Bankası'nın 26 Ekim tarihinde açıklayacağı faiz kararına odaklanmasına neden olurken yatırımcılar, Merkez Bankası'nın faiz kararının doları nasıl etkileyeceğini merakla bekliyor.

Dünya genelinde tanınmış bir banka olan HSBC, Türkiye için çok önemli bir rapor yayınladı. HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 26 Ekim tarihinde alacağı tahmini 250 baz puanlık faiz artırım kararına yönelik çarpıcı tahminlerde bulunuldu ve dolar kuruyla ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. Bu rapor, doların önümüzdeki günlerde ne kadar yükselebileceği konusunda endişeleri artırdı.

HSBC'nin, önde gelen finans kuruluşlarından farklı bir görüş sunarak TCMB'nin 26 Ekim toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artırım kararı alacağını tahmin etti. Bu tahmin, diğer ekonomistlerin 500 baz puanlık bir artırım beklentisine karşın daha düşük bir artırım olacağına işaret ediyor. Fakat, eğer bu tahmin gerçekleşmezse, son dönemde gözlemlenen doların hızlı yükselişi devam edebiilir.

Türk lirasının dolar, Euro ve emtialar karşısındaki değerini belirleyen parasal sıkılaşma süreci, TCMB'nin faiz kararı ile doğrudan ilişkilendiriliyor. Türkiye'de beklenen yıl sonu enflasyonunun yüzde 70'lere yaklaşması ve TCMB'nin mevcut enflasyonun çok altında faiz oranları sunmaya devam etmesi, aradaki makasın hızla kapanacağı yönündeki görüşleri sarsabilir. Bu durumda yeni bir döviz krizi riski ortaya çıkabilir.

HSBC'nin açıklamasında, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti. Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir." denildi.

Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi

HSBC'nin bu raporu, Türkiye ekonomisinin ve döviz kurlarının geleceği hakkında önemli ipuçları sunuyor ve yatırımcılar, yakın gelecekte piyasalarda beklenen dalgalanmalara hazırlıklı olmalılar.(Karar)

Editör: Haber Merkezi