Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek

İş kanununda yapılacak değişiklikler kapsamında emeklilik yaşının temel maaşa esas alınması planlanıyor. Ayrıca maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin temel aylıklarının düzenlenmesi için de çalışma başlatıldı.

Hükümet yeni bir düzenleme düzenlemesinin mümkün olmadığını açıklasa bile, yalnızca en düşük emekli maaşı alan 6 milyondan fazla vatandaşı etkileyecek bir değişiklik gündemde. İş Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle emekli maaşlarının hesaplanmasında yeni bir formülün kullanılacağı bilinse de bu, 10 bin TL maaş alan milyonlarca kişinin aldığı emekli maaşının değişeceği anlamına geliyor.

Taban aylıkta emeklilik yaşı esas alınacak

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre emekli maaşının en düşük emekli maaşı olan 10 bin liraya çıkarılması için haziran ayından önce çalışmalar başlayacak. Öne çıkan formüllerden biri de vatandaşın emeklilik yaşına göre temel maaşın belirlenmesiydi.

Anlaşmaya varılması halinde söz konusu kural, çalışma hayatını yeniden yapılandırması beklenen yeni iş kanununa da dahil edilecek. Bu bağlamda emeklilik hakkı ve yaş gibi olguların sıfırdan tanımlanabileceği ileri sürülmüştür.

Ayrıca emeklilere, sigorta primi sayısına ve sigortalı gün sayısına bakılmaksızın, emeklilik yaşlarına göre standart bir temel emekli maaşı sağlanması olasılığı da masada. Bu seçeneğin benimsenmesi halinde, en düşük emeklilik tabanı, sigortalı gün sayısına ve emekli maaşı için gerekli prim ödemesine bakılmaksızın emeklilik yaşına göre belirlenecek.

Emekli bu tabanın altında maaş alamaz. Yani 59 yaşında emekli olan vatandaşa asgari 17 bin lira emekli maaşı verilecek. Sigortalı çalışma saatleri, prim ödemeleri gibi faktörler nedeniyle bu rakamın daha da artabileceği belirtiliyor.

Altı milyon emekli 10 bin lira maaş alıyor

Şu anda 16 milyonu aşkın emeklinin yaklaşık 13 milyonu asgari ücretin altında aylık maaş alırken, 6 milyon emekli ise 10 bin lira gibi en düşük maaşla geçinmeye çalışıyor.

Habere göre; Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da emeklilerin temel maaşının 10 bin liraya çıkarılması için düğmeye bastı. Yeni düzenlemeyle asgari emekli maaşı 10 bin liraya çıkacak.

Kuralın uygulanması halinde, emekli maaşı 10 bin liranın altında olan 6,5 milyondan fazla emekliye 10 bin lira zam yapılacak.

Kaynak: DÜNYA