İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında yaşamını yitirdi İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında yaşamını yitirdi

ABD'nin Louisiana eyaletindeki üretim ve dağıtım şirketi J&M Industries'te çalışan 65 yaşındaki kadın, yaş ayrımcılığı mağduru olduğunu iddia ederek dava açtı.

ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) başvurusuna göre şirket, 20 yıl boyunca şirkette çalışan kadına 65. yaş gününe yaklaşırken emeklilik planları konusunda baskı yaptı.

20 yıldır şirkette çalışan kadının yöneticisi, kendisine defalarca "Ne zaman emekli olacaksın?", "Neden 65 yaşında emekli olmuyorsun?" diye sordu. ve “Emekli olmamamızın sebebi nedir?”

Ülkede çalışanlara karşı ayrımcılık veya tacizle ilgili federal yasaların uygulanmasından sorumlu olan EEOC'ye göre kadın, şirkette çalışmayı derhal bırakmayı planlamadığını söyledi.

Şirket daha sonra kadının pozisyonunun "ekonomik belirsizlik" nedeniyle ortadan kaldırıldığını belirterek işten çıkarılma talebinde bulundu. Ancak şirket daha sonra bu pozisyon için 39 yaşında başka bir kişiyi işe aldı ve bu pozisyonun "ortadan kaldırıldığını" söyledi.

Çalışanını yaşı nedeniyle işten çıkarmadığını savunan şirket, 20 yaşındaki çalışanının yerine gelen kişiyi "gittikçe kendisinden daha önemli işler yaptığı" gerekçesiyle işe aldığını söyledi.

Bu gerçekler üzerine açılan davada şirket, eski çalışanına geriye dönük 105.000 dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Kararın çalışanların yaş ayrımcılığından korunmasına yardımcı olacağı iddia edildi.

(SÖZCÜ)

Kaynak: SÖZCÜ