Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,5'e yükseltmesinin ardından, memur ve emeklilerin maaş zammı konusu gündemin odak noktası haline geldi. 2023 yılı için yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,5 olarak güncellenmiştir. Bu tahminin ardından, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı hakkında meraklı gözler ocak ayına çevrildi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, memurların toplu sözleşmeye göre yüzde 49,46 artış alacağını ifade etti. Bu artışın, yılın ilk 6 ayındaki TÜFE oranı ve yıl sonu enflasyon hedeflemesi dikkate alınarak hesaplandığını belirtti. SSK ve Bağkur emeklileri için ise yılın ilk 6 ayındaki TÜFE oranı ve yıl sonu enflasyon hedeflemesi göz önünde bulundurularak yaklaşık yüzde 37,76 zam bekleniyor.

Ancak bu rakamların değişebileceğini ve toplu sözleşme kapsamında ek artışlar yapılabileceğini vurguladı. Asgari ücretin belirlenmesi ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılırken, bu komisyonun geçim endeksleri, ülkenin ekonomik ve sosyal durumu, genel ücretler seviyesi gibi faktörleri dikkate aldığını belirtti. Bu nedenle asgari ücretin belirlenmesi için aralık ayında bir sürecin başlayabileceğini söyledi.

Borsa İstanbul endeksine ilişkin karar: 13 Mayıs'tan itibaren... Borsa İstanbul endeksine ilişkin karar: 13 Mayıs'tan itibaren...

Sonuç olarak, memur ve emekli maaşlarındaki artış oranı, ocak ayında yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon ve yıl sonu enflasyon tahminlerine göre belirlenecek. Ancak, toplu sözleşme kapsamında ek artışlar da gündeme gelebilir, ve asgari ücret de Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecektir.(Milliyet)

Editör: Haber Merkezi