Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve 3 YRP Milletvekili, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürünün tarafsızlığını yitirmesi durumunda görevden alınabilmesini öngören bir kanun teklifi hazırlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu.

Engelli Dostu Adalet Hizmetleri için Yenilikler Yolda Engelli Dostu Adalet Hizmetleri için Yenilikler Yolda

Kanun teklifine göre, TRT Genel Müdürü milli güvenlik ve kamu düzeninin gerekli kıldığı durumlarda, Devlet memuru niteliğini yitirdiği, ağır hizmet kusuru işlediği veya tarafsızlığın ihlal edildiği durumlarda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınabilecek.

Erbakan ve beraberindekilerin kanun teklifinde ayrıca, seçim dönemlerinde TRT veya özel televizyon kanallarının tarafsız yayın yapmamaları durumunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uyarılması ve tekrarı halinde, ihlale konu programın 1-12 kez arasında durdurulması ve 100 bin liraya kadar para cezası verilmesi öngörülüyor. İhlal devam ederse TV kanalının yayını 5 güne kadar durdurulabilecek.

Kanun teklifinin gerekçesinde, TRT ve özel medya kuruluşlarının siyasi partiler arasında orantısız derecede taraflı yayınlar yapabildiği belirtilerek, özellikle seçim dönemlerinde tarafsızlığa özen gösterilmesinin amaçlandığı vurgulanıyor. Önceki düzenlemelerle TRT Genel Müdürünün tarafsızlığını yitirdiği durumlarda görevden alınabilmesi yetkisinin ortadan kaldırıldığı ve bu teklif ile yeni bir düzenleme getirildiği kaydediliyor.

Kaynak: gazete duvar