AK Parti'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından kimin aday olacağına dair çeşitli senaryolar konuşulmaya başlandı. Erdoğan’ın 2023 seçimlerinde son kez aday olduğu, anayasa değişikliği ya da erken seçim kararı alınmadıkça yeniden aday olamayacağı biliniyor. Ancak AK Parti, Erdoğan’ın tekrar aday olması için anayasa değişikliği veya erken seçim kararı almayı planlıyor. Anayasa değişikliği zor bir yol olarak görülse de, erken seçim kararı ile Erdoğan’ın görev süresinin uzatılması daha olası bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

Parti içinden alınan bilgilere göre, Erdoğan aday olamasa da siyaseti bırakmayacak ve parti genel başkanlığı görevini sürdürecek. Erdoğan'ın, partisi için güçlü bir Cumhurbaşkanı adayı çıkararak çalışmaların yakın takipçisi olacağı belirtiliyor. Potansiyel adaylar arasında Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan isimleri öne çıkıyor.

Akşener'in Rozetsiz Görüşmesi Tartışma Yarattı

İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme, partisi içinde büyük tartışmalara yol açtı. Özellikle MHP'den ayrılarak İYİ Parti'yi kuran ekip, bu görüşmeye tepki gösterdi. MHP kökenli bir siyasetçi, “Biz Saraya teslim olmuş MHP’de yer almayız diyerek bu partiyi kurduk. Dün teslim olmadık, bugün de teslim olmamız beklenemez” dedi.

Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye rozetini çıkarmış olarak gitmesi de partililer arasında eleştirildi. Akşener’in, Cumhurbaşkanı ile görüşmeden iki gün önce katıldığı bir cenazede İYİ Parti rozeti takmış olduğu belirtildi. Partililer, Akşener'in genel başkanlıktan ayrıldıktan sonra partiyi bıraktığı şeklinde yorumlar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile bir araya geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile bir araya geldi!

MHP'den Nüfus İçin Yeni Teşvik Önerisi

Doğurganlık oranının “nüfusun kendini yenileme eşiği” olan 2,1’in altına düşmesi, AK Parti ve MHP'yi harekete geçirdi. İlk teşvik önerisi, dört ay olan ücretli doğum izninin çocuk sayısına göre kademeli olarak artırılması oldu. MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ise, kadınların işe girişten önce yaptıkları doğumların da emeklilikte borçlanarak saydırılması teklifinde bulundu. Şanlıtürk, erkek sigortalılar gibi kadın sigortalıların da sigorta başlangıcından önce yaptıkları doğumlar için borçlanma hakkının yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Meclis'te Yeni Anayasa İçin Düzenleme Hazırlığı

Yerel seçim nedeniyle Meclis çalışmalarına verilen 1,5 aylık ara, Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken süreci uzattı. AK Parti'nin planına göre Meclis, 1 Ağustos’a kadar çalışacak. Bu sürede birçok yasanın yanı sıra Meclis İçtüzüğünde değişiklik yapılması planlanıyor. Bu değişiklikle, komisyonların yasa görüşmelerinde daha fazla ağırlık kazandığı, Genel Kurul’da ise sadece oylamaların yapıldığı yeni bir sistem hedefleniyor. Bu değişiklikle, yeni anayasa yapımının da önü açılabilir.

Kaynak: gazete duvar