Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'nde ciddi bir insani krizin yaşandığını ve 1,1 milyon kişinin felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı. İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor.

WFP tarafından yayınlanan raporda, Gazze'nin kuzey kesimindeki kıtlığın ciddi boyutlara ulaştığı ve tüm nüfusun kriz seviyelerinde ya da daha kötü gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Özellikle Gazze'nin kuzeyindeki iki kentte kıtlığın bugünden itibaren baş göstermesinin beklendiği ifade edildi.

Gazze'de 300 bin kişinin mahsur kaldığı ve akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, 5 yaş altı çocuklar arasında akut yetersiz beslenmenin rekor düzeyde arttığı vurgulandı. Bu durumun Gazze'nin güneyindeki bazı şehirlerde acil durum seviyesine ulaştığı ifade edildi.

Kendisini bıçaklayanı 1 yıl sonra öldürdü Kendisini bıçaklayanı 1 yıl sonra öldürdü

Raporda, Gazze'ye her gün en az 300 tır gıda yardımı ulaştırılması gerektiği belirtilirken, bu miktarın yılbaşından bu yana sadece dokuz yardım konvoyunun ulaşabildiği vurgulandı. Gazze'nin kuzeyindeki kıtlığın durdurulabilmesi için insani bir ateşkesin sağlanması gerektiği dile getirildi.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, Gazze'de insanların açlıktan öldüğünü belirterek, krizin insan eliyle meydana geldiğini ve bu durumun hızla arttığını ifade etti. WFP, Gazze'ye daha fazla gıda malzemesi ulaştırılabilmesi için İsrail'e çağrıda bulunarak, karayolu erişiminin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: iha