Gazze'de kontrolü elinde bulunduran Hamas yetkilileri, patlamanın kasıtlı bir hava saldırısı olduğunu iddia ederek sorumluluğu İsrail'e atıyor. İsrail ise bu iddiayı reddediyor.

Bu iddia ve karşı iddia arasında gerçeğe ulaşılmak her zamankinden de  daha zor.

BBC Verify, neyin bilindiği ve bilinmediği konusunda açıklığa kavuşturmak için video görüntülerini, statik resimleri ve diğer kanıtları incelemeye çalışıyor; bunun yanı sıra görgü tanıklarının ifadeleri de göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca, bir BBC muhabiri, olay yerine giderek sınırlı erişimle incelemelerde bulunmuştur.

Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti! Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti!

Ayrıca, fiziksel savaşın yanı sıra bu çatışmanın bir bilgi savaşı olarak da sürdüğünü unutmamak önemlidir. İsrail ve Gazze'deki yetkililerin patlama hakkında tamamen farklı hesaplar verdiği ilk kez yaşanan bir durum değil. İddialarını ve açıklamalarını da gözden geçiriyoruz.

Hastanede meydana gelen patlama, salı günü yerel saatle 19:00 civarında gerçekleşti. Patlamanın yaşandığını gösteren ilk önemli görsel kanıt, olayın olduğu iddia edilen bir 20 saniyelik video oldu ve bu video sosyal medyada hızla yayıldı.

Videoda, gelen bir mermi sesi, ardından bir patlama ve devasa bir yangın sesi duyuluyor.

Canlı olarak Al-Jazeera medya ağı tarafından saat 18:59'da yayınlanan görüntüler, Gazze'nin üzerinde yükselen parlak bir ışığı gösteriyor. Işık iki kez parlayarak ciddi bir şekilde yön değiştiriyor ve ardından patlıyor.

Ardından uzakta bir patlama görülüyor ve daha sonra kameraya daha yakın bir yerde çok daha büyük bir patlama gerçekleşiyor. Bu patlamanın BBC tarafından coğrafi konumu tespit edildi.

Bazı yorumcular, bu patlamanın roketten kaynaklandığını ve roketin patladığını veya parçalandığını öne sürdü.

Sosyal medyada farklı açılardan ve mesafelerden aynı patlamayı gösteren başka görüntüler de ortaya çıktı.

Silah bilgisi uzmanları, üniversiteler ve düşünce kuruluşları ile iletişime geçtik. Yirmi kuruluştan dokuzu henüz yanıt vermedi, beşi yorumda bulunmayı reddetti, ancak geriye kalan altı uzmana başvurduk.

Şu ana kadar elde edilen sonuçlar net değil. Görüştüğümüz üç uzman, bu tür bir olayın tipik bir İsrail hava saldırısının sonucu olarak beklendiği gibi olmadığını belirtiyor. Görüşlerine göre, yerdeki patlamalar küçük görünüyor ve bu nedenle etkilenen roket yakıtından kaynaklanmış olabilir.

Amerika'daki Vanderbilt Üniversitesi'nden yardımcı profesör J Andres Gannon, gördüğü görüntülerden projektilin hedefine ulaşıp ulaşmadığını belirlemenin mümkün olmadığını söylüyor. Gannon, gökyüzündeki parlamaların projektilin motorunun aşırı ısınması ve çalışmayı durdurmasını gösterdiğini belirtiyor.

Sibylline risk değerlendirme şirketinin Orta Doğu analisti Valeria Scuto ise İsrail'in drone ile diğer türden hava saldırıları gerçekleştirebileceğini ve bu saldırılarda Hellfire füzeleri kullanabileceğini belirtiyor. Bu tür füzeler büyük miktarda ısı üretir, ancak genellikle büyük bir çukur bırakmaz. Ancak Scuto, belgelenmemiş görüntülerin hastane alanında bu açıklamayla uyumlu olmayan bir yangın deseni gösterdiğini belirtiyor.

Görüntülerin patlama yerinden sağlanan görsel kanıtları BBC, Al-Ahli hastanesinin binalarının detayları ve düzenlemesi ile kamuya açık uydu görüntüleri eşleştirerek patlamanın hastanenin sahasında meydana geldiğini belirledi.

Eldeki kanıtlara dayalı olarak, patlamanın hastane sahasının bir parçası olan bir avluda meydana geldiği görünüyor. Patlama sonrası görüntüler, çevre hastane binalarında büyük hasar olmadığını göstermiyor. Görüntüler, yanık izleri ve yanmış araçları gösteriyor.(bbc)

Editör: Haber Merkezi