Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde en fazla etkilenen yerler arasında Adıyaman da bulunuyor. Kentte birçok mahallede vatandaşlar gönüllü olarak enkaz altında kalan yakınlarını çıkarmaya çalışıyor.

Adıyaman'da arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip eden gazeteci Rabia Çetin, gözlemlerini euronews'e aktardı.

En son 8 Şubat günü Adıyaman merkezde Kemal Paşa sokakta iki cenazenin çıkarıldığını aktaran Çetin, izlenimlerini şu şekilde aktardı:

  • "Burada arama kurtarma ekipleri var ancak daha fazla gönüllü var. AFAD ve UMKE var, aynı zamanda diğer şehirlerden gelen gönüllüler var. Siverek'ten gelen gönüllüler var."
  • "İnsanlar görevlilere yardım etmeye çalışıyor. Az önce 'sesimi duyan var mı?' diye bağırdılar, ses gelmeyince enkazdan iki tane cenaze çıkarıldı."
  • "Adıyaman'ın Urfa girişinde konteyner kent kuruluyor. Cemevi ve Camilerde yardımlar dağıtılıyor. Yardımlar geliyor ancak buradakiler yardımların yeterli olmadığını belirtiyor."
  • "En büyük sorunlardan birisi internet kesintisi. Buradaki insanlar mobil istasyon istiyorlar. Cenaze araçları da yetersiz olduğu için cenazeler yerde bekletiliyor."
Rabia Çetin
Adıyaman'da yakınlarını enkazdan çıkaran vatandaşlarRabia Çetin

Depremzelerin yardım çağrısı

Gazeteci Rabia Çetin'e konuşan bölge hakından biri, "Adıyaman'da yardım yok, ilk gün burdan (enkazdan) sesler geldi, ikinci gün sesler geldi, ama hala bir çalışma yok, bir vinç yok, bir kepçe yok, burda insanlar çalışıyor" diyerek yardımların yetersiz olduğunu aktardı.

Sarıyer'deki Okulda Öğrenci Velisi Öğretmene Saldırdı: Öğretmen Yaralandı Sarıyer'deki Okulda Öğrenci Velisi Öğretmene Saldırdı: Öğretmen Yaralandı

Bir diğer depremzede ise "İlk gün hiç çalışma yapılmadı, ölüler var çıkardık, sabah iki tane canlı çıkardık, eşi ve kızı içeride hala." dedi.

Enkazda kalan 70 yaşındaki kişi, 61 saat sonra çıkarıldı

Bölgede bulunan AFAD ve UMKE ekipleriyle Alitaşı Mahallesi'nde taramalarını gerçekleştiren itfaiye erleri, enkazdan ses geldiğini tespit etti.

Ekipler yaptıkları çalışmada 70 yaşındaki kişiyi, 61 saat sonra yıkıntıların altından yaralı çıkardı.

Öte yandan Polonya'dan Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri deprem bölgesinde çalışmalarına başladı. 

Polonya İtfaiyesi Şefi Andrzej Bartkowiak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarına Adıyaman'ın Besni ilçesinde devam ettiğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye'ye 79'ar personelden oluşan toplam 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil ek yardım ekipleri gönderecek ve bu ekiplerden biri Adıyaman'da konuşlanacak.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi