İBB kreş ücretlerine yüzde 100 zam yaptı! İBB kreş ücretlerine yüzde 100 zam yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dezenflasyon dönemine girdiğini açıkladı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) Ankara'da düzenlediği Küresel Yatırım Günleri etkinliğinde konuşan Şimşek, enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesinin zaman alacağını ancak bu aydan itibaren enflasyonda keskin bir düşüş beklediklerini belirtti.

"Geçiş Dönemi Bitti, Dezenflasyona Geçtik"

Bakan Şimşek, bütçede ciddi tedbirler aldıklarını ve piyasa öngörülerine göre geçen seneyi çok daha az bir açıkla kapattıklarını söyledi. Deprem harici %1.6’lık bir açık verdiklerini belirten Şimşek, kamu maliyesinde disiplin ve verimliliğe vurgu yaparak, "Bu yıl bütçe açığını %3’ün altına, kamu borcunu da düşük bir düzeyde tutma konusunda kararlıyız," dedi.

Ekonomik Büyüme ve Yatırım Çağrısı

Türkiye’nin büyük ve dinamik bir ekonomi olduğunu ifade eden Şimşek, son 20 yılda Türkiye ekonomisinin reel olarak %300 büyüdüğünü, benzer gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın %217 olduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye’nin yatırım açısından cazip bir ülke olduğunu ve yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.

Yapısal Reformların Önemi

Orta ve uzun vadede büyümeyi destekleyecek faktörler arasında yapısal reformların önemine değinen Şimşek, küresel ticaretteki korumacılık eğilimleri ve yüksek kamu borcu gibi büyümeyi aşağı çeken faktörlerin yanı sıra, yapay zeka ve verimlilik artışlarının büyümeyi destekleyeceğini belirtti.

"Kadınların İş Gücüne Katılımı Artmalı"

Türkiye’nin nüfusunun yaşlandığını ve doğurganlık oranlarına göre 15-20 yıllık bir fırsat penceresi olduğunu söyleyen Şimşek, kadınların iş gücüne katılım oranının artırılması gerektiğini vurguladı. Eğitimli kadınların iş gücüne katılım oranının %70 olduğunu ancak genel katılım oranının %37 olduğunu belirten Şimşek, bu durumun Türkiye için büyük bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Destek

Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye’nin güçlü Ar-Ge, inovasyon ve üretim altyapıları ile küresel rekabetçiliğini artırmaya devam ettiğini söyledi. Kacır, Türkiye’nin geçen yılı %4.5 büyüme ile tamamladığını ve bu yılın ilk çeyreğinde %5.7 büyüme ile OECD ülkeleri arasında lider olduğunu belirtti.

Yeşil Dönüşüm ve Dijitalleşme

Kacır, organize sanayi bölgelerinin Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli projeleri hayata geçirdiklerini, ayrıca dijital dönüşüm için Avrupa Birliği'nin 'Dijital Avrupa Programı'na katıldıklarını söyledi.

Kaynak: cnn türk