19 Ocak 2007'de Agos gazetesi Hrant Dink'i gazetenin önünde saldırıda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu'daki F tipi cezaevinden o akşam şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.

16 yıl 10 odada olan cezaevinde olan Samast'ın, iyi bir şekilde bir yıl önce şartlı tahliyesinin sona erdiği, cezaevi yönetiminin bu süreçte dinlenme aşamasında olduğu öğrenildi.

Kişisel durumu gözlemleyen Samast'ın, şartlı tahliye şartlarını yerine getirmesinde kararlı olduğu ve tahliyesine karar verildiği belirtildi.

Cezaevinden çıktıktan sonra ailesi tarafından yanına alınan Samast, 19:00 Şubat ayında bu yana cezasını çekti Bolu F Tipi Cezaevi'nde.50 yaşında serbest bırakıldı.

Samast'ın hapishanesinden çıktıktan sonra aile tarafından sıcak karşılandığını öğrendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

14. Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in başvuru davasını araştıran İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, katil Dink Samast'ın 18 yaşında küçük olması nedeniyle kesintisine uğramasına karar verdi.

Olayın tarihinde tekrar yaşandığı tespit edilerek İstanbul Çocuk Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Mahkeme, Sanat. 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değiştirilmesine Dair Kanun”un 8 inci maddesi ve md. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'si.Maddenin 4. maddesine ilişkin hükümlerin saklandığı Samast fotoğrafları çocuk mahkemesine havale etti.

25 Temmuz 2011'de İstanbul 2. Çocuk Ceza Mahkemesi, Samast'ı "Hrant Dink'i kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Ogün Samast'ın 16 yaşında ve kaza günü henüz 17 yaşında olduğuna hükmetti.

Samast'ın cezasını üçte bir oranında 21 yıl 6 aya indirdi.Mahkeme, Samast'ı "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 2 yıl hapis ve 900 TL para cezasına çarptırıldı.

Olayın tarihindeki yaşının kaydedildiği ceza bir yıl dört ay hapis ve 600 TL para cezasına çevrildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Acı Haber: Bir Askerimiz Pençe-Kilit Operasyonunda Şehit Düştü Milli Savunma Bakanlığı'ndan Acı Haber: Bir Askerimiz Pençe-Kilit Operasyonunda Şehit Düştü

GARDİYANLARA SALDIRDIĞI İÇİN CEZASI ARTMIŞTI

Öte yandan Samast, cezaevindeyken Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

HRANT DİNK KİMDİR?

Türkiye Ermenisi Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi evindeki saldırıdan dolayı tükenmişti.

Katil zanlısı olarak o dönemde 17 yaşında Ogün Samast güvenlik kameralarından elde edilen bilgilerden sonra tarafından Polis ihbarı Samsun otogarında sivil polis ve jandarma ekipleri tarafından yakalandı.

OGÜN SAMAST KİMDİR?

Ogün Samast 28 Haziran 1990 tarihinde İstanbul Üsküdar'da doğdu.

19 Ocak 2007'de İstanbul'un Osmanbey semti Halaskargazi Caddesi üzerinde Agos Gazetesi'nin evi önünde gazeteci Hrant Dink'i öldüren kişidir.

Samast'ın ailesi Trabzon ilinin Düzköy ilçesindedir.Anne ve babası ayrı yaşıyordu. Lise son sınıf öğrencisi Samast, ailesi tarafından "sessiz ve itaatkar" olarak çalışabilirken, arkadaşları arasında "saldırgan ve tartışmacı" olarak görülüyordu ve hatta saldırgan oluşum nedeniyle yerel futbol takımından atıldığı bile söyleniyordu. (haberler.com)

Editör: Haber Merkezi