Türkiye'de mevduat faizi oranlarının yükselmesi, ikinci el otomobil pazarında dengelerin değişmesine neden oluyor. Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem'in dikkat çektiği üzere, birçok ikinci el araç satıcısı ve galeri, eldeki araçları satmak yerine yatırım olarak mevduat hesaplarında değerlendirmeye başlıyor. Bu durum, seçim sonrası dövizde artış beklentisiyle nakde geçen veya mevduatta sermayesini değerlendirmeye yönelen satıcı ve galeri sayısının artmasına neden oluyor.

Getir'in Almanya'dan çekilmesi iddiası gündemde Getir'in Almanya'dan çekilmesi iddiası gündemde

Erdem, "Haliyle aracını satmak isteyen çok, ancak alıcı kredideki bulunabilirlik problemi nedeniyle daha az. Bu durum ekonominin çarklarına zarar verirken ticareti de tıkıyor. Aslında gerçekten otomobile ihtiyacı olan tüketici için iyi bir fırsat. Belirsizliklerin ortadan kalkmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

Erdem'in açıklamalarına göre, mevcut belirsizlikler nedeniyle otomobil satın alma isteği azalırken, satışlarda artış yaşanıyor. Ancak sektörel gözlemlere göre, bu artışın arkasında, otomobil satın almak yerine mevduata yönelme eğilimi olduğu görülüyor.

Erdem, "Bu işi profesyonel olarak yapan sözde galerilerin araç satın almadığını ve hizmet vermek yerine mevduatla kazanç sağladığını görmeye başladık. Kurumsallaşma kültürü zayıf olan bu işletmelerin uzun vadede otomotiv sektöründe tutunamayacaklarını düşünüyoruz" dedi.

Önümüzdeki aylarda fiyatlarda artış ve şartlarda sıkılaşma olacağı öngörüsüyle Erdem, otomobil almanın daha zor hale geleceğini belirtti.

Kaynak: cumhuriyet