İstanbullular borç batağında! İstanbullular borç batağında!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fatih Konukcu'nun açıklamasına göre, iklim değişikliği Trakya bölgesinde ayçiçeği üretimini olumsuz etkileyecek. Konukcu, iklim değişikliğinin ilkbahar ve yaz aylarında yağışları azaltacağını belirterek, bu durumun özellikle Trakya'da ayçiçeği üretimini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti. Türkiye'nin Akdeniz iklim kuşağında yer almasından dolayı iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Konukcu, olumsuz etkilerin azaltılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Konukcu'nun açıklamalarına göre, toprağın organik madde içeriğinin artması, su tutma kapasitesini artırarak tarımsal üretimi olumlu yönde etkileyebilir. Bu nedenle, toprakların organik madde içeriğinin artırılmasının önemi üzerinde duruldu. Toprağın içerdiği bakteri, mantar ve mikroorganizmaların yaşamı için hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Trakya'da iklim değişikliğine bağlı olarak azalacak olan yağış miktarının, yazlık bitkilerin, özellikle ayçiçeğinin üretimini olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Konukcu, çiftçilerin bu duruma karşı dayanıklı tohumları tercih etmeleri gerektiğini ve alternatif ürünlere yönelmelerinin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda, kanola, aspir, yem bezelyesi, fiğ ve bakla gibi kuraklığa dayanıklı bitkilerin deneme ekimlerinin yapıldığı ifade edildi. Konukcu ayrıca, sulama tekniklerinin iyileştirilmesi ve etkili sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ayçiçeği üretiminin sürdürülebilmesi için ise az yağışa dayanıklı tohumların seçilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Kaynak: anadolu ajansı