CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, Erzincan'ın İliç ilçesinde siyanürle altın çıkarılan ve heyelan yaşanan madenle ilgili olarak sosyal medya hesabından videolu bir açıklama yaptı.

Özer, 2022 yılında siyanür sızıntısı yaşanan madenin pek çok kez gündeme geldiğini hatırlatarak, maden şirketi ve ÇED raporunu hazırlayan firmayla ilgili yıllardır ortaya atılan iddiaların bakanlıkça incelenmediğini, gereken denetimlerin yapılmadığını ve suç duyurularının takipsizlikle sonuçlandığını ifade etti.

Özer, bu facianın bir kaza olmadığını, göz göre göre insanların ölüme gönderilmesi olduğunu vurguladı. Ülkede yaşanan vahşi madencilik ve yetersiz denetim sonucu facia yaşandığını belirtti.

Sinan Ateş'in Eşi Ayşe Ateş'ten İddianameye Tepki: "Faillerin Korunduğu Açık" Sinan Ateş'in Eşi Ayşe Ateş'ten İddianameye Tepki: "Faillerin Korunduğu Açık"

Çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun projeler için önemli olduğunu dile getiren Özer, doğru analizlerin ancak bağımsız kurumlar tarafından yapılabileceğini söyledi.

Ancak ÇED raporunun olumlu verildiği dönemde, raporu düzenleyen firmanın yöneticisinin daha sonra madeni işleyen firmanın yönetimine getirildiğini öne sürdü. Bu durumu, raporun sipariş üzerine hazırlandığı iddiasıyla eleştirdi.

Özer, hükümeti ve ilgili bakanlıkları, doğa ve insan katliamına neden olan maden şirketlerine ruhsat vermek yerine bağımsız kuruluşlarca yapılan analizlere önem vermesi ve gerekli düzenlemeleri yapması çağrısında bulundu.

Aksi takdirde benzer faciaların kaçınılmaz olduğunu savundu.

Kaynak: Gazete Duvar