Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştiren Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotlar, 18 günlük uzay yolculuğunun ardından dün Dünya'ya döndü.

47 saatlik dönüş yolculuğunun ardından Dünya'ya dönen Gezeravcı, Dragon kapsülünden çıktıktan sonra Axiom Space'in çektiği ilk fotoğrafa yer vererek, "Merhaba dünya, buradayım." dedi.

AİLESİNE KAVUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın ailesine kavuştuğu görüntüleri paylaştı. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, içinde bulundukları Dragon kapsülüyle Dünya'ya indi.

Dünyaya adaptasyonu kapsamında dinlenmek üzere buraya taşınan Gezeravcı, ailesine kavuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın paylaştığı görüntülerde Gezeravcı'nın ailesi ve dostlarıyla kucaklaştığı ve bu isteğini yerine getirdiği görülüyor.

Kacır, "Kavuşma anı... Astronotumuz Alper Gezeravcı ailesine kavuştu. "Sağlık kontrollerinin ardından ülkemize gelecek" dedi.

"İLK TÜRK ASTRONOTU OLARAK TARİH YAZIYOR'

Öte yandan Alper Gezeravcı'nın Axiom Space tarafından sosyal ağlarda yapılan yayınında şu ifadeler kullanıldı: "Ax3 görev uzmanı Alper Gezeravcı ilk Türk astronot olarak tarih yazıyor. Türk Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay bundan sonraki çalışmalara ilham veriyor" kaşif nesli."

TÜRKİYE'YE NE ZAMAN DÖNECEK?

Şu an için uzaydan dönüşünde ortaya çıkabilecek olumsuz koşullar nedeniyle karantinada bulunan Alper Gezeravcı'nın Türkiye'ye döneceği tarih belirlenmedi.

ALPER GEZERAVCI TARİHE GEÇTİ

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Ulusal Uzay Programı'nın temel hedeflerinden birini gerçekleştirmenin yanı sıra, yaptığı deneylerle bilimsel literatüre de katkıda bulunarak Türk halkının uzaya olan ilgisinin artmasına yardımcı oldu.

19 Ocak'ta başlayan Gezeravcı uzay görevi bugün Dünya'ya planlanan inişle sona erecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kaldığı süre boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştiren Gezeravcı, Türkiye'nin uzay macerası konusunda da kamuoyunda farkındalık yarattı.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay uçuşunu, ülke genelinde canlı yayınlar ve birçok ilde kurulan uzay çadırları (planeteriumlar) ilgiyle takip etti. Bu tarihi günün anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne Türk bayrağı asıldı.

Kutup Işıkları İstanbul'dan görüldü Kutup Işıkları İstanbul'dan görüldü

(AHABER)

Editör: DS Haber