İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), mart ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, şubat ayında yüzde 3,4 olan yıllık enflasyon yüzde 3,2'ye geriledi. TÜFE martta aylık bazda ise yüzde 0,6 arttı.

Yıllık enflasyondaki düşüşte gıda fiyatlarındaki gerilemenin önemli bir etkisi oldu, ancak akaryakıt fiyatlarındaki artış bunu dengeledi. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 4,2 olarak ölçüldü. Bu, şubat ayında yüzde 4,5 seviyesindeydi. Hizmet sektörü enflasyonu ise martta yıllık bazda yüzde 6,1 olarak hesaplandı, ki bu değer şubatta yüzde 6 olarak kaydedilmişti.

Borsada Yükseliş Devam Ederken Üç Uzman Tahminlerini Paylaştı Borsada Yükseliş Devam Ederken Üç Uzman Tahminlerini Paylaştı

Enflasyonun 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirten yetkililer, gıda fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu belirtirken, akaryakıt fiyatlarının ise artış gösterdiğine dikkat çektiler.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, enflasyonun yeniden düşüş kaydettiğini ifade ederek, "Enflasyon şu anda yüzde 3,2 ile son 2,5 yılın en düşük seviyesinde." açıklamasında bulundu.

Maliye Bakanı Jeremy Hunt da ekonomi politikalarının olumlu etkilerini vurgulayarak, "Şu anda bir dönüş noktasındayız. Enflasyon beklediğimizden daha hızlı bir şekilde geriliyor, yüzde 11 ile zirve yaptığı seviyenin oldukça altında." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: karar