İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde geçtiğimiz pazar günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı bombalar kullandığı tespit edildi. ABD merkezli New York Times gazetesi, saldırının ardından bulunan mühimmat kalıntılarının ABD üretimi GBU-39 olduğunu ve bu bombanın ABD'de tasarlanıp üretildiğini belirtti.

Mühimmatın Tespiti

New York Times, bombanın cinsinin "GBU-39'u hedefe yönlendiren kanatçıkları kontrol eden kuyruk çalıştırma sistemi" ve "benzersiz cıvata deseni" gibi unsurlar sayesinde tespit edildiğini bildirdi. Ayrıca, bombanın kalıntılarında "81873" ile başlayan bir dizi numaraya ulaşıldığı ve bu numaraların ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir firmaya verilen "benzersiz tanımlayıcı kod" olduğu aktarıldı.

Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Saldırganın Aracında Patlayıcı Düzenekler Bulundu Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Saldırganın Aracında Patlayıcı Düzenekler Bulundu

Refah'taki Saldırılar

İsrail ordusu, geçtiğimiz pazar günü yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu Refah'taki Tal Al-Sultan Kampı'na saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 45 kişi hayatını kaybetmiş ve 249 kişi yaralanmıştı. Bir sonraki gün ise Refah'taki El Mevasi çadır kampını hedef alan saldırıda 21 kişi ölmüş, 10'u ağır olmak üzere 64 kişi yaralanmıştı.

Uluslararası Tepkiler

Bu saldırılar ve ABD yapımı mühimmatın kullanımı, uluslararası kamuoyunda geniş yankı buldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıları "trajik hata" olarak savunurken, ABD'nin İsrail'e verdiği destek de eleştirildi.

Etkileri ve Sonuçlar

Refah'taki saldırılar, Gazze'de süregelen çatışmaların acımasız yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail'in bu tür saldırılarda ABD yapımı mühimmat kullanması, bölgedeki gerginliği daha da artırdı ve uluslararası toplumun dikkatini çekti

Kaynak: cnn türk