Elazığ'da son zamanlarda Keban Baraj Gölü'nde artan balık ölümleri devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince artan balık ölümleriyle ilgili Keban Baraj Gölü sahasında inceleme başlattıldı. Balık ve su analizlerini alarak laboratuvarlara incelemesi için gönderildi. İnceleyen görevliler, ilk belirlemelerine göre ölerek kıyıya vuran balıklar diğer balık türlerinin yumurtalarını yiyerek çoğalan İsrail sazanı olduğunu belirlendi.

Barajda çalışmaların devam ettiğini bildiren Elazığ Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, "Ölen yavru balıkların çoğunluğunun İsrail sazanı olan karnivool dediğimiz öteki balıkların yumurtalarını yiyerek çoğalan ve ortamda baskın bir tür haline gelen ve bizim için de ortamda olmasını istemediğimiz bir balık türü olduğunu kaydettik. Bu olayla herhangi bir ekonomik kaybımız söz konusu değil. Öte yandan diğer balıklara vermiş olduğu zarar açısından incelediğimizde aslında istenilen bir durum olarak da değerlendirilebilir" dedi.

Keban Baraj Gölü'nün su ürünlerinde çok önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Kılıç, şu bilgileri paylaştı:

“Keban Baraj Gölü'nde hem avcılık hem de su ürünleri yetiştiriciliği beraber yapılıyor. Bununla birlikte Keban Barajı üretim tesisimizde üretilen balıkların doğal ortama bırakmasıyla doğal ortamdaki doğal üreme de artan miktara ek bir katkı sağlayarak balık üretimini arttırmaya hedeflioruz."

"Şehrimizde bulunan 145 tane balıkçının, balıkçılık faaliyetlerine güzel bir şekilde kazanç elde ettikleri iyi bir dönem geçirmelerini tedarik etmeye çabalıyoruz. Şu zamanlarda şehrimiz Keban Baraj Gölü'nde balık ölümlerine rastlandığına dair bazı bilgiler bize de geldi. Arkadaşlarımızın hem yerinde yapılan incelemeler hem de laboratuvarlara gönderilen su ve balık numunesinin sonuçları bekleniyor. İnşallah laboratuvar analizleri sonucunda bunun sebebiyle ilgili bir fikir elde etmiş olacağız."

Kendisini rahatsız eden erkeği döven kadından açıklama: Hak ettiği cezayı verdim Kendisini rahatsız eden erkeği döven kadından açıklama: Hak ettiği cezayı verdim

"Keban Baraj Gölü'ndeki potansiyeli korumak için, bölgede yaşanan iklim değişiklikleri, su sıcaklığının değişkenliği ve ortamdaki alg patlamalarının nasıl olduğu konusunda şehrimizde bulunan bakanlığımıza bağlı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü gibi hizmet birimlerinin buradaki olayları çözebilrmemiz açısından kayıtlara almamız bizim için çok önemli. Kayıplarımızın ekonomik açıdan bizi zora sokacak bir durum olmadığını gördüğümüz için de mutluyuz.” 

 "2021 senesinde 15 milyon, 2022 senesinde 19 milyon ve bu sene de 25 milyon sazan üretimi yapıldı. Şehrimiz ve çevresinde bulunan doğal kaynaklarımıza balıkçılığı desteklemek için balık bırakma faaliyetlerini gerçekleştirerek balıkçılığı destekliyoruz. Bunun için Bakanlığımızın çalışmaları devam edecek." 

"Biz de İl Müdürlüğü olarak şehrimizin su kaynaklarını çok ciddi bir şekilde takip etmekteyiz. Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz aylık ve mevsimsel olarak su kaynaklarımızdaki periyodik incelemelerini yapıyoruz. Su sıcaklık değerlerini ve elektrik iletkenlik değerleri de kontrol ediliyor. Bakanlığımızın bölgede varlığı buradaki balıkçılığın gelişmesi açısından çok önemlidir." dedi. (haber global)

Editör: Haber Merkezi